Ptuj: Bogata kavarniška tradicija ne bo zamrla
Ob mednarodnem dnevu kave, ki ga obeležujemo 1. oktobra, se je na Ptuju odvil drugi festival Ptujske zgodbe o kavi. Letošnje štiridnevno bogato dogajanje je lansko butično izvedbo festivala razširilo in nadgradilo, načrti za prihodnost so še smelejši.

Prvi festival kave in kavarniške kulture v Sloveniji, ki spaja zgodovinske, kulturne, družbene in kulinarične elemente kave, Ptuj spreminja v slovensko prestolnico kave. V podjetju Kreativus, organizatorju festivala, pojasnjujejo, da to ni naključje: »Ptuj ima bogato kavarniško in pražilsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza, ki je imel v starem mestnem jedru Ptuja, kjer danes stoji hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno.« Lani so v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom na Ptuju pripravili razstavo Jožef Kiperz (1741–1819) in začetki kavarništva na Ptuju, na ogled je tudi letos.
S festivalom želijo mestu povrniti ugled kavarniške in meščanske kulture, ki je na Ptuju obstajala v 19. in prvi polovici 20. stoletja. Dogajanje se je zato začelo prav v hotelu Mitra. Kavni koktejl zabavi je sledil družabni kavarniški večer o(b) kavi. Etnolog in antropolog dr. Božidar Jezernik in arhivist Zgodovinskega arhiva na Ptuju dr. Dejan Zadravec sta govorila o kavarniški kulturi v srednjeevropskem prostoru, pogovor pa je odprl marsikatero zanimivo debato o kavi, njeni pridelavi, klimatskih razmerah in pomenu čarobnega napoja v vsakdanjem življenju.
Kavoljubci prišli na svoj račun
Razstava za oko in uho
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se