Prva ptujska čokoladnica: Ptujske praline z okusi ocvirkov, čebule, rdeče pese ...
Za matiranimi okni Slovenskega trga 9 na Ptuju se skriva čokoladni zaklad, ptujska čokoladnica XOCOC Matevža Božiča, ki se je specializiral za ročno izdelane praline z domačimi lokalnimi okusi. V celoti so izdelane iz naravnih surovin, brez dodatkov, ekstraktov, konzervansov, brez dodanega sladkorja, zato imajo tudi kratek rok trajanja, le tri mesece. Malo verjetno pa tudi je, da bi jih nekdo hranil tako dolgo, ker so tako mamljive in polnega okusa, da hitro poidejo.

Tudi največji sladkosnedneži priznavajo, da so nekaj posebnega, četudi so narejene iz črne čokolade s polnili, ki prav tako niso običajna oz. sploh ne gredo skupaj s čokolado. Matevž Božič za osnovno surovino uporablja eno najboljših čokolad – 55-odstotne belgijske čokolade Callebaut. Kupuje jo v kapnicah, ki jih nato pretopi. Zaradi tega, ker je zelo občutljiva na vlogo in temperaturo, lahko praline izdeluje le od oktobra pa do maja. Imel je srečo, da so prostori na Slovenskem trgu 9 idealni za ročno izdelavo pralin: temperatura je odlična, kot tudi vlaga, četudi gre za zelo staro stavbo. V preostalem času pa pravi, da se bo posvetil izdelavi drugih sladkih dobrot, tudi sladoledu z različnimi teksturami, in kateringu.
Čokolada je zdravilo in odličen afrodiziak
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se