Mala merica kostanjevštiri evre, velika sedem
Ob prvem moštu ali trgatvi so običajno zadišali tudi kostanji. Ob letošnji drugi najhitrejši trgatvi v zgodovini meritev so bili kostanji še v ježicah visoko v krošnjah, v drugi polovici septembra pa so prvi, kot je to tudi običajno, že padli na tla.

Domači kostanji so najboljši po prvi zmrzali, ko pridobijo sladkast okus, na ulici pa pečenega domačega kostanja praktično ni, prevladujejo maroni. Gregor Bedrač s Krčevine pri Vurbergu, ki je izkušen pek jesenskih dobrot, uporablja italijanske kostanje. »Gre za kostanje, vzgojene v nasadih, ki so kalibrirani, kakovostnejši, debelejši, obstojnejši in tudi okusnejši.« Tudi letos je s stojnicami prisoten na avstrijski vinski cesti, načrtuje še postavitev peči v Mariboru in na Ptuju pred Q-centrom, kjer naj bi kostanji zadišali oktobra. »Cena ostaja enaka lanski, čeprav stroški naraščajo, kar pa pomeni, da četrt litra kostanjev stane štiri evre, pollitrska merica pa sedem evrov.«
Na ptujski mestni tržnici naj bi bili prvi pečeni kostanji na voljo 11. oktobra, razpis za izbiro ponudnika pa je Javni zavod za mladino, šport in turizem Ptuj objavil nedavno.
Kostanja manj kot nekoč
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se