© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kuharski uspeh osnovnošolke Zoje Spevan: Srebro za krompirjev »zos« naših babic


Štajerski Tednik
13. 5. 2024, 04.07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije, ki ga organizirata Zveza za tehniško kulturo Slovenije in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, je potekalo na Gostišču na trgu, v Hiši kulinarike in turizma, v Novem mestu.

1715256505_np-zos.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

26. državnega tekmovanja se je udeležilo skupno osem ekip v treh različnih kategorijah (osnovna šola, srednja šola in višja šola). Prvič smo se letos opogumili tudi na OŠ Videm pri Ptuju, kjer smo se z učenko Zojo Spevan in mentorico Nino Pihler odpravili na to tekmovanje, ki je vse prej kot le pisanje raziskovalne naloge. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh delov, ki ga je ocenjevala tričlanska komisija. V prvem delu so tekmovalci raziskali oz. spisali nalogo na razpisano temo, v drugem delu, pa so nalogo predstavili pred komisijo in svoje ugotovitve podkrepili s pripravo omizja in jedi, ki smo jih lahko tudi okušali.

Letošnja tema je bila jedi na žlico. Tako so učenci raziskovali jedi na žlico za izbrana lokalna okolja, v katerih živijo oziroma jih dobro poznajo, izbrali jed na žlico ter jo poskušali skozi raziskovalno nalogo kar se da najbolje predstaviti in raziskati.

Učenka Zoja si je za jed na žlico izbrala krompirjevo juho oziroma krompirjev »zos«, kot rečemo v naših krajih. Iz tega se je oblikoval tudi naslov raziskovalne naloge: Krompirjev »zos« naših babic. Zanimalo jo je predvsem, kako so razmišljali včasih, naše babice in dedki, in kako razmišljajo danes naši starši. Zakaj nam babice in starši govorijo, naj pridno jemo, da bomo močni in zdravi? Bila je prepričana, da takšne jedi na žlico cenijo bolj naše babice in dedki. Vprašanje pa je, ali ljudje še danes cenijo tovrstne jedi. Ali jih tudi doma pripravljajo?

V upanju, da ob prebrani raziskovalni nalogi pridobimo željo po kuhanju teh jedi doma, je Zoja dodala tudi recept svojih babic, babice Marije Toš in Danice Spevan. Hvala obema za deljene recepture.

Nina Pihler

cloud

Trenutno

23 °C

Oblačno

sreda, 18. 6

Delno oblačno

13 / 28 °C cloud-sun

četrtek, 19. 6

Jasno

15 / 31 °C sun-bright

petek, 20. 6

Delno oblačno

17 / 26 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.