© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Haloze: Meso drobnice zapostavljeno v kulinariki


Štajerski Tednik
27. 10. 2021, 21.52
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Biotehniška fakulteta izvaja triletni projekt o reji različnih pasem drobnice za meso in izdelke vrhunske kakovosti, ki ga v sklopu programa razvoja podeželja financira agencija za kmetijske trge. Predstavili do ga tudi haloškim rejcem, ki pod okriljem Lokalne akcijske skupine (LAS) Haloze načrtujejo vzpostavitev kratke prodajne verige.

1635166410_cg_drobnica_2.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Kot je pojasnil Jernej Golc iz omenjene lokalne akcijske skupine, načrti izhajajo že iz zaključenega projekta Life to grasslands, v katerega je bilo vključeno več kot 90 haloških kmetij, med njimi tudi rejci, ki pasejo drobnico na strmih površinah suhih travišč. Takrat so izdelali tudi študijo z načrtom vzpostavitve kratkih prodajnih verig za meso, mleko in sadje na osnovi modela razvoja kolektivne blagovne znamke suhih travišč.

"Podatek, da je v Sloveniji potrošnja mesa drobnice zgolj 0,88 kilograma na prebivalca, povprečna potrošnja vsega mesa pa 91 kilogramov, kaže na to, da je meso drobnice zapostavljeno v kulinariki in premalokrat uporabljeno na krožnikih v domači kuhinji. Zato želimo povezati zainteresirane lokalne deležnike s potencialnimi potrošniki," je pojasnil Golc in dodal, da bodo razvili nove produkte mesa drobnice v manjših kosih.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

cloud-sun

Trenutno

24 °C

Delno oblačno

petek, 20. 6

Delno oblačno

17 / 26 °C cloud-sun

sobota, 21. 6

Delno oblačno

14 / 26 °C cloud-sun

nedelja, 22. 6

Jasno

13 / 29 °C sun-bright

7-dnevni obeti


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.