Haloze: Meso drobnice zapostavljeno v kulinariki
Biotehniška fakulteta izvaja triletni projekt o reji različnih pasem drobnice za meso in izdelke vrhunske kakovosti, ki ga v sklopu programa razvoja podeželja financira agencija za kmetijske trge. Predstavili do ga tudi haloškim rejcem, ki pod okriljem Lokalne akcijske skupine (LAS) Haloze načrtujejo vzpostavitev kratke prodajne verige.

Kot je pojasnil Jernej Golc iz omenjene lokalne akcijske skupine, načrti izhajajo že iz zaključenega projekta Life to grasslands, v katerega je bilo vključeno več kot 90 haloških kmetij, med njimi tudi rejci, ki pasejo drobnico na strmih površinah suhih travišč. Takrat so izdelali tudi študijo z načrtom vzpostavitve kratkih prodajnih verig za meso, mleko in sadje na osnovi modela razvoja kolektivne blagovne znamke suhih travišč.
"Podatek, da je v Sloveniji potrošnja mesa drobnice zgolj 0,88 kilograma na prebivalca, povprečna potrošnja vsega mesa pa 91 kilogramov, kaže na to, da je meso drobnice zapostavljeno v kulinariki in premalokrat uporabljeno na krožnikih v domači kuhinji. Zato želimo povezati zainteresirane lokalne deležnike s potencialnimi potrošniki," je pojasnil Golc in dodal, da bodo razvili nove produkte mesa drobnice v manjših kosih.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se