Zakaj se „ptujsko“ drsališče seli v Cirkulane
Štajerski Tednik
Tipografija

Z današnjim dnem, 1. decembrom, se pričenja najbolj veseli mesec v letu. Ob 18. uri bodo na Ptuju prižgali praznične luči in sočasno odprli tudi sejem. Od leta 2013 naprej je dogajanje v mestu pomembno zaznamovalo tudi drsališče, ki so se ga veselili predvsem otroci. A letos so očitno nesoglasja med akterji, ki so odgovorni za izvedbo koncepta decembrskega praznovanja, sodu izbila dno, zaradi česar drsališča na Ptuju sploh ne bo. Milo rečeno nenavadno je, da se „ptujsko“ drsališče seli v Cirkulane.

Župan mestne občine Ptuj Miran Senčar bo skupaj s prostovoljci iz Društva prijateljev mladine Ptuj, danes, v petek, 1. decembra, ob 18. uri prižgal praznične luči in naznanil začetek najbolj veselega meseca v letu. Ker praznikov brez tete Zime, snežink in palčkov ni, prihajajo pred ptujsko Mestno hišo seveda tudi oni. Za glasbeni del bodo poskrbeli mladi pevci pevskega zbora ptujskih osnovnih šol, ki se s posebnim venčkom pesmi zadnja dva meseca pripravljajo na ta dogodek, ter David Matići band. „Letošnji prižig bo popestril tudi praznični sejem, na katerem bo dišalo po čaju,  začimbah, na stojnicah pa bo mogoče poseči po praznični ponudbi. V veselem decembru namreč nadaljujemo kampanjo #pridivmesto, s katero vabimo v staro mestno jedro in izpostavljamo butično ponudbo mesta,“ pojasnjuje Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Mesto bo od danes naprej tako sijalo v novi praznični podobi. „Soju tisočerih luči, ki bodo osvetlile pročelja zgodovinskih hiš, se bodo v unikatni okrasitvi ptujske vizualne umetnice Stanke Vauda Benčevič pridružili še zvočni dražljaji. Otroško veselje ob prižigu lučk bodo pričarala pravljična bitja, za toplo okrepčilo in unikatna praznična darilca pa bodo poskrbeli ptujski ponudniki na prazničnih stojnicah,“ še dodaja Gönčeva.

Da je načrtovanje unikatne ptujske okrasitve vedno svojevrsten izziv, saj se okrasitev ne poslovi s prazniki, ampak traja vse do konca pustnega časa, pa poudarja Vauda Benčevičeva: „Medtem ko krožne oblike simbolizirajo cikličnost letnih časov, plapolajoči beli trakovi vzbujajo asociacije na kurenta, ki v zimsko belino prinese barvito pomlad. Poseben element krasitve so tudi aluminijaste rondelice, ki jih razžarijo sončni žarki, veter pa jih zaziba v prijetni žvenket.“

Na Zavodu za turizem Ptuj izpostavljajo, da je praznično dogajanje pomembno tako z vidika oživljanja starega mestnega jedra kot tudi širjenja turistične ponudbe. A pomemben element pri oživljanju dogajanja v mestu je zadnja leta prispevalo tudi drsališče, ki pa ga letos ne bo ...

Zakaj drsališča letos ne bo

Čigavi so (bili) stroški postavitve drsališča

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300