Zavajanje kupcev: Holandsko mleko iz Podravja
Štajerski Tednik
Tipografija

O tem, kako podravsko mleko Prekmurci prodajajo Angležem, Francozom, Portugalcem in Arabcem, ob tem pa jih prepričujejo, da gre za nizozemskega … Nekaj malega pa tudi o tem, da se povprečen potrošnik brez detektivske žilice med vse številčnejšimi oznakami in označbami živil težko znajde.

Morda je tudi vas zbegal oglasni letak, v katerem slovenski trgovec Tuš oglašuje mleko Hollandis. Kljub tujemu imenu blagovne znamke, izključno angleškim, francoskim, portugalskim in arabskim napisom na embalaži (tetrapake so s slovenskimi deklaracijami najbrž polepili študenti mednarodnih odnosov ali filozofije, za 3,5 evra na uro) in za Slovenijo neobičajnemu deležu mlečne maščobe (3,1 %) trgovec opozarja, da gre za izdelek slovenskih Pomurskih mlekarn. Dodal je celo slogan: »Kupujmo, kar je naše, slovensko.« Včasih kupimo »slovenski« izdelek, pa ugotovimo, da smo se ušteli. Vse kaže, da je mogoča tudi obratna pot.

Proizvajalca omenjenega mleka smo prosili za pojasnila. Darja Ficko iz Pomurskih mlekarn potrjuje, da gre res za njihov izdelek, ki pa je načeloma namenjen izvoznim trgom – seveda tistim, ki zahtevajo vsebnost maščobe 3,1 %. Pojasnjuje še: »Mleko je popolnoma enako in zadostuje vsem standardom, identično kot mleko z drugačno vsebnostjo maščobe. Z izvorom surovine to ni povezano, saj ima mleko, ki prihaja v mlekarno, 4,1 % maščobe in ga je v vseh primerih treba tipizirati na količino maščobe, ki jo za posamezni proizvod potrebujemo. Ta pa je lahko od 0,5 do 3,5 %.«

Blagovna znamka je (zares) fantazijsko ime

Slovenci izvažamo le najboljše pridelke …

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300