Muškatne penine vinski hit pri Slovencih
Kozarci penečega vina so nepogrešljivi ob koncu leta. Za nasvete, kako jih najbolje kombinirati z jedmi, kako postreči to mehurčkasto pijačo in na kaj je treba paziti pri serviranju, smo povprašali Ormožana Sama Simoniča iz vinske kleti Dveri-Pax.

Še preden je beseda nanesla, h kateri jedi in kako ponudimo mehurčke v vinu, nas je poznavalec vina Samo Simonič prijazno spomnil, da penina, šampanjec in peneče vino niso sopomenke. Kot je povedal, so šampanjci vina iz francoske pokrajine Šampanje, penina je slovenski izraz za vino z mehurčki. »Prva penina je bila pridelana v 16. stoletju v Franciji, od koder se je moda penin širila na druge države, kjer so pridelovali vina. Danes penine pridelujejo pravzaprav povsod, tudi pri nas, kjer se za pridelavo odloča vse več slovenskih vinarjev v vseh vinorodnih okoljih. Izbira penečih vin je tako mnogo večja kot nekoč, velik je tudi cenovni razpon. Ta se giblje od 6 evrov do 30–40 evrov, najdražje tudi več tisoč evrov,« je pojasnil Simonič in dodal, da obstaja več tipov oz. vrst penin in šampanjcev. Med drugim se med seboj razlikujejo v okusu, vonju in izgledu (bela, rdeča, rose).
Slovenci imamo raje sladke penine
Peneče vino mora biti hladno
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se