Poslanci za industrijsko cono, kmetje napovedujejo veto in ustavno presojo
Štajerski Tednik
Tipografija

Medtem ko so poslanci v državnem zboru odločali o zakonu, ki bo skrajšal roke za pridobivanje nepremičnin, na katerih naj bi gradila Magna Steyr, je kmetijsko-gozdarska zbornica v Mariboru zagovarjala stališča, zakaj je proti gradnji na območju kmetijskih zemljišč v občini Hoče-Slivnica.

Podravska regija, ki je nekoč veljala za industrijsko regijo, je že vrsto let po kazalnikih, ki jih spremlja UMAR v svojih poročilih o razvoju, uvrščena na samo dno lestvice in tako sodi med najslabše razvite regije v Sloveniji, izhaja iz gradiva, ki so ga poslanci prejeli na mizo. Vlada je mnenja, da bi k odpravi tega nezavidljivega slovesa med drugim pripomogla vzpostavitev proizvodne cone med mariborskim letališčem in obstoječo industrijsko cono Hoče. »Govorimo o strateški investiciji, ki bo ustvarila najmanj 1000 delovnih mest na problemskem območju z visoko brezposelnostjo, njena velikost v višini najmanj 100 milijonov evrov pa bo prinesla številne pozitivne učinke na druge panoge in gospodarske subjekte,« je poudaril minister Zdravko Počivalšek. Gospodarski minister je prepričan, da bodo pozitivni učinki vidni tudi na socialnem področju, pokojninski blagajni in državnem proračunu.

Ob tem je izpostavil, da nas s privabljanjem investicij prehitevajo naše konkurenčne države. »V marsičem smo preveč okorni in prepočasni, zaostanek bo s časom vedno večji, zato potrebujemo reakcijo. Ta zakon je korak v to smer in pomeni nov razvojni impulz za Slovenijo,« je ocenil.

Industrijska cona ogroža obstoj kmetij

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300