Z novim letom nov zakon o dimnikarskih storitvah
Štajerski Tednik
Tipografija

Oktobra so sprejeli nov Zakon o dimnikarskih storitvah, novembra je stopil v veljavo, v celoti ga bodo začeli izvajati s prvim dnem novega leta. Ključna novost bo zamenjava obstoječega koncesijskega sistema dimnikarskih storitev z licenčnim, breme uporabnikov pa naj se ne bi povečalo.

Doslej je bilo na celotnem ozemlju Slovenije 194 dimnikarskih območij, na katerih so bile na podlagi javnih razpisov sklenjene koncesijske pogodbe; za posamezno območje je izključno pravico izvajanja dimnikarskih storitev dobil le en izvajalec. Po novem bodo uporabniki dimnikarsko družbo izbirali prosto, kar bo po mnenju Ministrstva za okolje in prostor (MOP) velika prednost. Licenčni sistem naj bi namreč prinesel vse koristi konkurenčnega trga, torej »za uporabnike prijaznejše izvajanje storitev ter cenovno konkurenčnost, saj bodo določene najvišje cene storitev«. Vse prednosti konkurence, vendar z regulacijo, torej …

Na ministrstvu so hitro ugotovili, da bo težave povzročala neenakomerna poseljenost države. Na prostem trgu dimnikar najbrž nima interesa, da se bo do uporabnika peljal 50 kilometrov daleč? Po zakonu bo zato dimnikarska družba, če jo bo uporabnik pozval, storitve morala opraviti, če je temu uporabniku geografsko najbližje. Zastonj to seveda ne bo: če je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen 25 kilometrov ali manj, cena storitve že vključuje potne stroške, sicer ne. Koliko uporabnikov v redko poseljenih območjih bo dimnikarje resnično pozivalo, da jih obiščejo, bomo še videli.

Nove obveznosti uporabnikov dimnikarskih storitev

Za menjavo dimnikarja imate pol leta časa

Inšpekcijska služba lahko preglasi ustavo

Večino uporabnikov dimnikar obišče enkrat letno

Šest ur dodatnega usposabljanja za dimnikarje

 

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300