Ptuj, Podravje: Grožnje med študenti zaradi zaprtja kavarne KPŠ
Štajerski Tednik
Tipografija

Leta 2007 je Klub ptujskih študentov (KPŠ) v mestnem jedru odprl Kavarno na Slovenskem trgu. Kljub visokoletečim načrtom se je izkazalo, da tisti, ki so bili odgovorni za njeno delovanje, svojega dela niso opravili najbolje. V teh letih smo bili priča velikim vlaganjem in dragim prenovam prostorov, a je Kavarna Kluba ptujskih študentov, ki so jo kasneje preimenovali v Kavarno Kultum, kljub vsemu leta in leta poslovala s primanjkljajem. Bil bi še večji, če ga ne bi pokrivali s sredstvi samega Kluba. In čeprav je bilo jasno, da gre za dejavnost, ki ni dobičkonosna, del študentov na zaprtje ni pristajal. Še več; novici o zaprtju so sledile celo grožnje in medsebojno obračunavanje.   

Kavarna Kultum oz. v preteklosti Kavarna Kluba ptujskih študentov, ki je bila locirana na Slovenskem trgu 8 na Ptuju, je v 100-odstotni lasti podjetja Kultum.

Svečano, z velikimi načrti so njena vrata odprli leta 2007. Še prej so prostore prenovili in vanje vložili več deset tisoč evrov. Tudi kasneje so tako v prostore kot opremo vlagali znatna sredstva, a se je kljub vsemu kavarna izkazala za dejavnost, ki Klubu povzroča finančno škodo.

Poslovala je kot samostojna poslovna enota, v vseh letih delovanja pa naj bi se po besedah predsednika KPŠ Alena Hliša soočala s finančnimi izzivi. „Primanjkljaj se je z leti povečeval, dokler ni postal neobvladljiv in škodljiv. Klub ptujskih študentov je vsa leta z različnimi oblikami pomoči izdatno pomagal podjetju, vendar pa zaradi precejšnjega zmanjševanja sredstev, s katerimi razpolagamo, preprosto več nismo sposobni podpirati delovanja kluba in vseh njegovih projektov, delovanja kavarne Kultum in MKC Kolnkište. Po tehtnem premisleku smo se odločili, da Klub ptujskih študentov zasleduje več osnovnih, strateških namenov, med katerimi pa ne vidimo vodenja lastnega podjetja,“ odločitev, da vrata kavarne s tem mesecem zaprejo, pojasnjuje Hliš.

Kako in zakaj študentje niso plačali najemnine občini

Koliko so dolžni?

V ureditev kavarne vložili 130.000 evrov

Kako naprej?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300