Milijonski dobički Sklada kmetijskih zemljišč
Štajerski Tednik
Tipografija

Sklad kmetijskih zemljišč oddaja v najem oz. zakup nekaj več kot 54.000 ha kmetijskih zemljišč oz. 11 % vseh kmetijskih zemljišč na Slovenskem. Za najemnino je lani od kmetov in kmetijskih podjetij pridobil osem milijonov evrov ali 1,7 milijona evrov več kot leto prej, ob tem pa ustvaril 10,5 milijona evrov dobička. »Očitno je Sklad kmetijskih zemljišč ustanova, ki je namenjena ustvarjanju dobička,« je poslovni rezultat pokomentiral predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Ta državni upravljavec zemljišč je lani prodal 13,8 ha stavbnih zemljišč po povprečni ceni 65,84 evra na m2 ter dosegel najvišji prihodek iz prodaje stavbnih zemljišč, in sicer v višini nekaj manj kot devet milijonov evrov oz. 60 % več kot leta 2021. Prodal je tudi 14,6 ha kmetijskih zemljišč po ceni 2,17 evra na m2. Skupni prihodki od prodaje zemljišč so obsegali 11,8 milijona evrov. Pomembno povišanje sredstev je zabeležil tudi na postavki – prihodki od zakupnin. Lani je Sklad zbral osem milijonov evrov zakupnin oz. za 27 % več denarja kot leto prej, tudi ali pa predvsem na račun višjih zakupnin na hektar, ki so se s 116 evrov zvišale na 147 evrov na hektar. A kot pojasnjujejo na Skladu, višje zakupnine niso posledica podražitev cenikov, temveč delnih odpisov zakupnin v letu 2021 zaradi pozebe in epidemije covida. Z letom prej je tako Sklad ustvaril za 53 % višje prihodke.

11 kmetijskih podjetij obvladuje tretjino zemljišč

K osmim milijonom evrov prihodkov od zakupnin največ prispevajo kmetje, ki so lani za najemnine plačali 4,7 milijona evrov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300