Vsak drugi zaposleni v službo v drugo občino
Štajerski Tednik
Tipografija

Največji presežek delovnih mest ima ena najmanjših občin v državi, Trzin, kjer je kar triinpolkrat več delovnih mest kot tamkaj živečih delovno aktivnih oseb. Med občinami, ki so imele lani presežno število delovnih mest, so tudi Ptuj, Kidričevo in Lenart. Na drugi strani pa je na samem dnu lestvice občina Sv. Tomaž.

V Sloveniji je bilo konec lanskega leta skoraj 505.000 oseb delovnih migrantov, ki so odhajali na delo v drugo občino, kar je več kot polovico delovno aktivnih oseb, ugotavlja državni statistični urad. V občini stalnega prebivališča je imelo zaposlitev okoli 45 % prebivalcev. Delež medobčinskih vozačev je iz leta v leto rahlo višji. Podatek o dnevnih migracijah sicer ne preseneča, saj so občine majhne, poselitve pa razpršene, poleg tega pa se od občine do občine tudi precej razlikujejo možnosti zaposlitev.

V Trzinu trikrat več delovnih mest kot občanov

Občina z največjim presežkom delovnih mest ostaja Trzin, kjer so pred več kot 20 leti začeli graditi močno industrijsko-obrtno središče, ki se je nato še razvijalo. Gre za tretjo najmanjšo občino v državi, a je glede na presežek delovnih mest krepko pred drugimi. Imela je kar triinpolkrat več delovnih mest kot delovno aktivnih oseb s prebivališčem v tej občini. Približno dvakratni presežek delovnih mest so imele še občine Šempeter – Vrtojba, Nazarje, Ljubljana in Murska Sobota.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300