Magna se je pred leti zanimala za Slovensko Bistrico, sedaj za Hoče
Štajerski Tednik
Tipografija

Vlada je oktobra sklenila, da bo vzpostavila približno 100 hektarjev veliko proizvodno cono v občini Hoče-Slivnica. A če na eni strani mnogi pozdravljajo prihod, domnevno, podjetja Magna, na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) opozarjajo, da s to odločitvijo vlada uničuje najboljša kmetijska zemljišča.

Tako KGZS glede umeščanja proizvodne cone v prostor vlado poziva, da izbere takšno lokacijo, ki ne bo posegala na najboljša kmetijska zemljišča. »KGZS je nad takšnim ravnanjem vlade močno zaskrbljena, saj se spet posega na najboljša kmetijska zemljišča. V zadnjih petnajstih letih ne mine resna razprava o problemih v kmetijstvu, da se hkrati ne bi omenjala izguba kmetijskih zemljišč, predvsem najboljših,« so poudarili na KGZS. Dodali so, da je bilo varovanje kmetijskih zemljišč v zadnjih dvajsetih letih neučinkovito, saj da se je od leta 1991 površina kmetijskih zemljišč zmanjšala za več kot 100.000 hektarjev.

Ob tem na KGZS še opozarjajo, da ta izguba najboljših kmetijskih zemljišč zaradi gradnje proizvodne cone ni edina v Sloveniji.

V Slovenski Bistrici se zatika okrog 15 ha zemlje

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300