Apartmaji in restavracija v bližini centra za odpadke?
Štajerski Tednik
Tipografija

Jeremičev mlin sameva. Da bi ga obvarovali pred propadom in ohranili kmetijsko kulturno dediščino, ga želi občina preurediti v kmetijsko muzejsko izobraževalno središče z apartmaji in restavracijo. Obnova, ki je sicer še v zraku, je ocenjena na več kot 1,3 milijona evrov, odvisna pa bo od pridobitve sofinancerskega denarja. Načrti so vzbudili kar nekaj pomislekov, zlasti glede ustreznosti lokacije zaradi občasnega smradu iz bližnjega zbirnega centra za odpadke.

Zgodba okrog obnove Jeremičevega mlina na Dobravi ima že precej dolgo brado. V občinsko last je prešel leta 2001. Pod vodstvom prejšnjega župana Alojza Soka se je obnova začela, aktualni župan Danijel Vrbnjak pa je obnovo ustavil s pojasnilom, da zahteva ogromno denarja. Napovedal je, da se bodo lotili priprave potrebne projektne dokumentacije ter poskušali pridobiti potreben denar za obnovo na razpisih. Na zadnji seji občinskega sveta so tako svetniki na mizo dobili investicijsko dokumentacijo za prenovo Jeremičevega mlina. Približno 1,35 milijona evrov vredna naložba predvideva prenovo celotnega objekta z vzpostavitvijo kmetijskega muzeja z mlinom, z zunanjimi razstavnimi prostori za kmetijsko mehanizacijo in drugimi razstavnimi predmeti, s konferenčno dvorano in restavracijo, tremi apartmaji v podstrešju ter z manjšim zunanjim prireditvenim prostorom. V sklopu projekta bi uredili tudi okolico, dovozno cesto in parkirišče. Kot je pojasnil župan, je cilj prenove vzpostavitev kmetijskega muzeja za šolske in obšolske dejavnosti, ob tem pa bi manjšim skupinam nudili še možnost prenočišča. Na voljo bi bila še gostinska ponudba.

»V ta apartma prideš prvič in nikdar več«

Projekt pa je naletel na nekatere negativne odzive. Matej Hebar je opozoril, da lokacija za apartmaje in restavracijo ni primerna. »Prebivalci zahodnega dela Ormoža, ki živijo v neposredni bližini deponije, vedo, kakšne vonjave so poleti, ko je zračni pritisk nizek.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300