Perutnina Ptuj: „Nihče ni nikogar nemilostno odpustil“
Štajerski Tednik
Tipografija

Podravski živilskopredelovalni velikan Perutnina Ptuj je večkrat tarča anonimnih zapisov zaposlenih v proizvodnji. Je mar v podjetju res tako neprijetna in ostra klima ali pa so anonimke rezultat množičnosti pretežno ženske delovne sile na relativno majhnem prostoru?

V naše uredništvo je ponovno prišlo pismo, tokrat napisano na roke. Iz zapisanega je razumeti, kot da bi v proizvodnji Perutnine Ptuj vladali izredni pritiski nad zaposlenimi in smo mediji za njih edino upanje. „Tudi če ni v vaši moči, da pomagate, pa vsaj objavite, da bo Slovenija vedela, kaj se dogaja. Tukaj je kot v taborišču. Odpustili so mamico, ženske, stare nad 50 let … Sicer so bile preko posrednika Adecca, lahko pa bi jih vzeli pod okrilje Perutnine Ptuj, tako kot so druge. Delavce odpuščajo in zaposlijo nove,“ navajajo anonimni pisci, ki so se obregnili tudi ob preddelavke (skupinovodje) v proizvodnji. Očitajo jim nespoštljiv odnos do sodelavcev, nizko izobrazbeno raven (osnovna šola) in da „nič ne delajo, samo zmerjajo delavce“.

Večina delavcev ima pogodbe za nedoločen čas

So v proizvodnji res tako nemogoče razmere in odnosi ali pa gre za užaljenost in prizadetost tistih, ki so morebiti ostali brez dela? Treba je namreč vedeti, da dobrega in zanesljivega delavca delodajalci v današnji situaciji ne postavijo kar tako na cesto. V Perutnini je potreba po delovni sili skoraj nenehno prisotna in za dobre delavce je v podjetju vedno prostor. „Delujemo v branži mesne industrije, kjer je delo zahtevno in specifično. Navedbe v anonimnem pismu, da se delavci ne počutijo dobro na delovnem mestu, ne moremo komentirati, saj gre za subjektivne občutke. Vemo, da večina naših sodelavcev prihaja v službo z dobrimi nameni in spoštujejo svoje delo, kot tudi delodajalec spoštuje njihovo dobro opravljeno delo. Pri tem je treba izpostaviti nekatera temeljna dejstva. Perutnina Ptuj dosledno spoštuje vsa določila in pravice iz kolektivne in branžne pogodbe ter vso pristojno zakonodajo. Zagotavljamo dolgoročno in stabilno zaposlitev, večina delavcev je zaposlenih za nedoločen čas. Redno izplačujemo regres in nagrado za poslovno uspešnost ob koncu leta,“ so pojasnili v Perutnini Ptuj, ki v Sloveniji zaposluje 2.000 ljudi.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300