Rekorderja po številu naslovov sta Mirko Vindiš in Mina Markovič
Šport
Tipografija

Izbori najboljših ptujskih športnikov in športnic so s prireditvijo Športnik leta 2022 praznovali okrogli, 60. jubilej. Po razpoložljivih pisnih virih naj bi bil prvi izbor opravljen leta 1957, v lokalnem časopisu je bil objavljen samo vrstni red najboljših petih, ni pa bilo nobene javne razglasitve. Daleč najboljša v celotnem obdobju izborov sta atlet Mirko Vindiš z desetimi in športna plezalka Mina Markovič z osmimi naslovi. Od omenjenega leta 1957 pa do leta 2022 je sicer minilo 66 let, vendar v vseh teh letih šestkrat ni bilo izbora.

Lestvica najboljših petih za leto 1957, objavljena v Ptujskem tedniku 17. januarja 1958, je bila naslednja: 1. Viktor Hodnik – kegljanje, 2. Sergej Pavličev – kajak, 3. Franc Hojnik – strelstvo, 4. Kristina Toplak – rokomet in 5. Franc Letonja – nogomet. Prikazani podatki govorijo o tem, da je bil izbor najboljših opravljen v absolutni konkurenci, torej moški in ženske skupaj. Tak način izbiranja je potekal vse do vključno leta 1967. Ob tem je treba izpostaviti, da za leta 1958, 1959 in 1961 ni nobenih pisnih virov, po večini ustnih trditev pa naj izborov takrat ne bi bilo. Leta 1960 je v absolutni konkurenci zmagala ženska, in sicer rokometašica Jelka Fric, kar je bilo veliko priznanje športnicam.

V teh enotnih izborih sta ob kegljanju in atletiki prevladovala rokomet ter jadralno in motorno letenje. V tem času so najboljše izbirali na osnovi ankete, objavljene v lokalnem časopisu »Ptujski tednik«, in tako je leta 1960 največ glasov (47) prejela rokometašica Jelka Fric, nogometaš Ciril Kovač jih je zbral 45, tretja pa je bila ponovno rokometašica – Anica Potočnik z 39 glasovi (na seznamu so bili še nogometaš Lovro Mesarič 36, rokometašica Kristina Toplak 36, kajakaš Franci Vidovič 30, šahist Janko Bohak 28, rokometaš Janez Rakuš 28 točk). Leta 1966 je to ne preveč lahko nalogo opravila posebna komisija pri Občinski zvezi telesno kulturnih organizacij in na ta način so sledili tudi nadaljnji izbori. V zadnjih letih to nalogo opravi komisija, sestavljena iz predstavnikov Zavoda za šport Ptuj, Športne zveze Ptuj in predstavnikov medijev.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Tim Gajser odslej med policisti Tim Gajser odslej med policisti
Četrtek, 26 Maj 2016 13:16
Motokrosist Tim Gajser se je pridružil trideseterici slovenskih vrhunskih športnikov, ki so zaposlen...

Preberite več...

Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju Špela Strižič Gajser – državna prvakinja v 3D-modeliranju...
Torek, 31 Maj 2016 12:59
Sredi maja je bilo pod okriljem Zveze za tehniško kulturo Slovenije izvedeno državno tekmovanje v ko...

Preberite več...

Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za las ob zlato Šestnajstletna Ptujčanka Maja Bedrač srebrna v Tbilisiju, za...
Nedelja, 17 Julij 2016 19:10
Maja Bedrač (Ptuj) je zadnji dan evropskega atletskega prvenstva za mlajše mladince v Tbilisiju v sk...

Preberite več...

Slovenija danes stiska pesti za Gajserja Slovenija danes stiska pesti za Gajserja
Nedelja, 28 Avgust 2016 07:53
Novinec v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser letos niza neverjetne predstave. Že ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300