Demenca - razumevanje simptomov in terapevtske možnosti
Družba
Tipografija

Bolezen, ki večinoma prizadene starejše posameznike, in jo v Sloveniji doživlja že skoraj 33.000 ljudi, se imenuje demenca. S starajočo se družbo se ta številka iz leta v leto povečuje. Zdravstveni sistem se sooča s težavo, saj ne more zagotoviti potrebne oskrbe za tako veliko število bolnikov, zato se je v zadnjih letih povečalo povpraševanje po zasebnih fizioterapevtskih storitvah. Demenca je bolezen, ki prizadene možgane in se pogosto kaže kot postopno izgubljanje spomina, vendar prav tako vpliva na druge kognitivne sposobnosti. Ta bolezen se razvije zaradi prenehanja delovanja živčnih celic v možganih.

Simptomi demence - znaki in posledice

Demenca se lahko razvije v različnih oblikah, vendar so nekateri zgodnji znaki prepoznavni. Eden najbolj očitnih znakov demence je pešanje spomina. Rahla izguba spomina je del normalnega procesa staranja, vendar tisti, ki trpijo zaradi demence, doživijo precej večjo izgubo spomina. Poleg tega lahko opazimo zmanjšano sposobnost sledenja navodilom in načrtom, kar vključuje naloge, kot so sledenje kuharskim receptom ter reševanje preprostih matematičnih nalog.

demenca-therapia-dom.jpg

Težave pri opravljanju vsakodnevnih nalog, kot so priprava čaja ali spreminjanje televizijskih programov, so še en znak demence. Bolezen lahko posamezniku povzroča tudi težave pri prepoznavanju trenutne lokacije.

Demenca vpliva tudi na sposobnost prepoznavanja vizualnih informacij, kar se kaže v težavah pri oceni razdalje in prepoznavanju različnih barv. Poleg tega se poslabša sposobnost izražanja, tako govorno kot pisno. V nekaterih primerih se lahko razvije paranoja, pri čemer pacienti obtožujejo druge, da jim kradejo stvari. Povzroči lahko, da posameznik izgubi občutek za pravičnost in razumnost. Nekateri ljudje s to boleznijo lahko prenehajo skrbeti za osebno higieno in urejenost.

Poleg teh fizičnih in kognitivnih simptomov lahko bolezen vpliva tudi na vedenje in razpoloženje posameznika. Bolniki postanejo manj zainteresirani za druženje z drugimi, postanejo pasivni in izgubijo sposobnost vzdrževanja naravnega poteka pogovora. Lahko postanejo razdražljivi, depresivni, boječi ali vznemirjeni ter občasno izražajo neprimerno vedenje.

Demenca je kompleksna bolezen, ki se lahko razvije na različne načine in ima različne posledice za vsakega posameznika. Zgodnje prepoznavanje simptomov in strokovna pomoč sta ključnega pomena za obvladovanje te bolezni.

Postopen razvoj in dejavniki tveganja za demenco

Demenca je bolezen, ki se običajno razvija postopoma. V začetnih fazah se lahko pojavijo blagi simptomi, ki se sčasoma poslabšajo. Pri nekaterih bolnikih lahko povzroči tudi depresijo in anksioznost. Če opazite te simptome pri sebi ali svojih svojcih, je pomembno, da se čim prej posvetujete z zdravnikom. Demenca je posledica patoloških procesov v možganih, ki jih povzročajo različne dolgotrajne ali napredujoče bolezni, ki uničujejo možganske celice. Med najpogostejšimi dejavniki tveganja za razvoj demence so starost, genski dejavniki, nezdrav življenjski slog, visok krvni tlak, depresija in diabetes.

Ukrepi za zmanjšanje dejavnikov tveganja

Za zmanjšanje dejavnikov tveganja za demenco se priporoča ustrezna prehrana, kot je na primer mediteranska dieta, ki je znana po nizki vsebnosti holesterola. Pomembna je tudi fizična aktivnost, saj redna vadba lahko izboljša možgansko funkcijo. Poleg tega je ključna tudi miselna aktivnost, ki vključuje dejavnosti, kot so branje, reševanje križank, učenje novih jezikov in pridobivanje novih spretnosti, kot je kvačkanje ali uporaba računalnika.

demenca-znaki.jpg 

Terapevtske možnosti za demenco

Čeprav trenutno še ni zdravila za demenco, obstajajo različne terapevtske možnosti, ki lahko olajšajo simptome bolezni. Pomembno je, da se demenca diagnosticira čim prej, saj omogoča bolniku in njegovim svojcem, da se pripravijo na prihodnost in uredijo vse potrebno za obvladovanje simptomov, ko se ti poslabšajo. Zdravljenje demence je prilagojeno glede na vzrok bolezni ali njeno podvrsto. Pomembno vlogo ima uporaba različnih terapevtskih pristopov, telesne in duševne aktivnosti ter čustvene podpore.

Kognitivna rehabilitacija

Kognitivna rehabilitacija je terapevtska metoda, ki jo izvajajo poklicni terapevti v sodelovanju z bolnikovimi prijatelji ali svojci. Ta terapija vključuje kratke naloge, kot je uporaba mobilnega telefona ali druge vsakodnevne dejavnosti. Glavni cilj kognitivne rehabilitacije je spodbuditi bolnika k uporabi funkcionalnih delov možganov, da bi pomagali pri kompenzaciji za poškodovane dele. Ta terapija je še posebej primerna za ljudi, pri katerih se demenca nahaja v zgodnji fazi.

Terapija s kognitivno stimulacijo

Terapija s kognitivno stimulacijo vključuje sodelovanje bolnika v skupinskih dejavnostih in vajah, ki so zasnovane za izboljšanje najpogostejših težav, ki jih povzroča ta bolezen, kot so težave s spominom, reševanjem problemov in govorom. Ta terapija je običajno primerna za ljudi, pri katerih se bolezen pojavi v blažji obliki.

demenca.jpg 

Fizioterapija za izboljšanje fizičnega delovanja

Fizioterapija je pomemben del celostne obravnave bolnikov z demenco. Pomaga izboljšati fizično delovanje, ki ga prizadene demenca, kot so mobilnost, ravnotežje, koordinacija in moč. Poleg tega se osredotoča tudi na reševanje težav, povezanih s starostjo, kot so omejena gibljivost, otekline, bolečine in povečano tveganje za padce. Fizioterapija omogoča bolnikom, da postanejo bolj neodvisni, kar lahko pozitivno vpliva na njihovo samozavest in splošno počutje.

Obujanje spominov in pripovedovanje življenjske zgodbe

Ena od terapevtskih metod, ki lahko pomaga ljudem z demenco, je obujanje spominov in pripovedovanje njihove življenjske zgodbe. Pri tej metodi se uporabljajo fotografije, glasba, knjige in spominki, da se spodbudi bolnika, da pripoveduje svojo življenjsko zgodbo. To pomaga ohranjati spomine na preteklost in lahko izboljša razpoloženje ter splošno počutje bolnika.

Če povzamemo, lahko ugotovimo, da je z zgodnjim ukrepanjem in celostno obravnavo mogoče izboljšati kakovost življenja bolnikov in njihovih svojcev, kljub izzivom, ki jih prinaša demenca.

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300