Pregled indeksov – ali je sedaj pravi čas za nakup indeksov?
Oglas
Tipografija

Povečanje hitrih sprememb po navadi spremlja nižji apetit za tveganje pri trgovcih. Posledično se nagibajo stran od sredstev, ki vsak dan močno nihajo, in se osredotočajo na instrumente, ki imajo ožje razpone.

 

Ena najboljših izbir danes so indeksi, tudi zato, ker večina borznih družb, vključno z XFortunes, svojim strankam omogoča nakup/prodajo takih sredstev. Glede na to je naš današnji cilj govoriti o indeksih na splošno in nato povedati nekaj misli o tem, ali je dobra ideja, da jih kupite prav zdaj.

Kaj so indeksi?

Indeks je skupek delnic, ki se izračuna na podlagi obteženega povprečja. Nekateri indeksi so uteženi z zgornjo mejo (S&P500, NASDAQ100 itd.), kar pomeni, da ima vsaka delnica težo znotraj indeksa, ki je določena z njeno tržno kapitalizacijo. Drugi indeksi so cenovno obteženi (Dow Jones Industrial Average) in v tem primeru utež določa cena delnice, namesto kapitalizacija.

Glavni delniški indeksi se obravnavajo kot merilo stanja celotnega trga. Čeprav je število delnic, vključenih vanje, omejeno, trgovci (in zlasti finančni organi) menijo, da so gibanja indeksa relevantna, predvsem zato, ker odražajo uspešnost velikih korporacij.

Razlogi za nakup indeksov

Če govorimo o trenutnem okviru, obstaja veliko odstopanje med letošnjimi rezultati indeksov. Po mnenju analitikov, ki delajo za XFortunes, sta NASDAQ100 in DAX40 vodilna v smislu rasti, medtem ko sta Russell in DOW oslabela.

To je mogoče pripisati doslednemu prilivu kapitala v delnice AI (Microsoft, NVIDIA, Google itd.) in tudi razpršenosti kapitala po svetu. Borzni indeksi v Združenem kraljestvu, Franciji in Nemčiji so v letu 2023 dosegli najvišje vrednosti vseh časov. To je posledica naraščajočih obrestnih mer, kar pomeni, da obstajajo alternative ameriškemu trgu.

Ali je dobra ideja loviti ta vzpon ali ne, ostaja vprašanje. Glede na trenutni položaj na trgu obstaja možnost za nadaljnjo okrepitev do konca junija 2023, razen če se do takrat ne pojavijo večji dejavniki tveganja.

Razlogi, zakaj ne kupiti indeksov

Seznam je veliko daljši, ko gre za razloge, zakaj ne kupiti indeksov, zlasti za vse, ki ciljajo na dolgoročnejšo izpostavljenost. Z visokimi obrestnimi merami delnice glede na prihodke niso več poceni. Poleg tega se povečujejo tveganja, povezana z gospodarskimi obeti. Pričakovanja za drugo polovico leta 2023 so negativna in vlagatelji na borzi bodo morda morali začeti ceniti šibkejše dobičke podjetij.

Povzetek

Če povzamemo, indeksi bodo še naprej zelo priljubljeni trgovalni instrumenti. Konec koncev je smer trga manj pomembna, zlasti pri uporabi izvedenih finančnih instrumentov, kot so CFD-ji. Pri tem lahko trgovci odprejo tako pozicijo, da izkoristijo tako trend bika kot tudi trend medveda, odvisno od tega, kako se spreminjajo razmere na trgu.

Najbolj brano

Murska Sobota: Premierno na ogled pritlična hiša Terra-R 131 Murska Sobota: Premierno na ogled pritlična hiša Terra-R...
Sreda, 19 April 2017 11:19
V podjetju Lumar bodo v soboto, 22. aprila 2017, med 10. in 16. uro, prvič predstavili pritlično hiš...

Preberite več...

Biti naročnik Štajerskega tednika se izplača! Biti naročnik Štajerskega tednika se izplača!
Četrtek, 07 Julij 2016 16:03
Spoštovani naročniki Štajerskega tednika, že dalj časa smo v družbi Radio-Tednik razmišljali, na ka...

Preberite več...

Vas mikajo slastno zapečeni čevapčiči? Vas mikajo slastno zapečeni čevapčiči?
Ponedeljek, 07 Maj 2018 10:54
Center Tuning prireja že 9. Čevapčijado zapovrstjo, ki bo 11. maja pred restavracijo Amfora pod veli...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300