Čuš sestavlja strokovni svet, o stranki na glas še ne razmišlja
Politika
Tipografija

Poslanec Andrej Čuš, ki je konec maja izstopil iz poslanske skupine in stranke SDS, namerava do konca avgusta sestaviti strokovni svet, ki bo pripravil analizo stanja v državi, na podlagi tega pa bodo pričeli s pisanjem programa in konkretnih zakonskih predlogov. Za zdaj sicer ni napovedal ustanovitve nove stranke, a tega niti ni izključil.

Kot je povedal na današnji novinarski konferenci v domačem Ptuju, bo takoj po parlamentarnih počitnicah začel vlagati nekatere zakonske rešitve, ki bodo sprva namenjene predvsem problematiki mladih. Želi si tudi nekakšnega "new deala" med vsemi generacijami, pomoči srednji generaciji, ki jo je prizadela kriza, pa tudi sistemsko bolj pravične ureditve področja pokojnin.

Načrtovani strokovni svet se bo sicer lotil tudi drugih področij, kot so kmetijstvo, infrastruktura in privatizacija državnega premoženja, saj se politika po njegovem mora dokončno umakniti iz gospodarstva. Ob tem se strinja, da vsega ne gre razprodati, predvsem je po njegovem treba zaščititi naravne vire, zato je podprl ustavno zaščito vode, pri tem pa je bil razočaran, da se je iz tega posmehoval del desne opozicije.

Glede svoje politične prihodnosti je dejal, da je bil ob izstopu iz SDS pozitivno presenečen nad odzivom mnogih ljudi, ne le neiskrenih političnih nasprotnikov, pač pa tudi dela članov njegove nekdanje stranke. Sam ne želi oblikovati nove opcije, ki bi delila leve in desne, kar je bil tudi razlog za njegov odhod iz SDS. Lokalni zametki mreže morebitne nove opcije so po nekaterih delih države že ustvarjeni, a si želi organske rasti, zato še ne želi napovedovati ustanavljanja stranke.

"Težko je zbrati 88 kakovostnih kandidatov za državni zbor, saj je razočaranje nad slovensko politiko izjemno. Več kot polovica ljudi v državi sploh ne ve, koga bi volili, zato želim prebuditi predvsem tiste, ki ne hodijo na volitve, da bi spoznali, da je treba sodelovati, sicer bodo obstoječe politične elite državo pripeljale do dokončnega uničenja," je dejal Čuš, ki v strokovnem svetu pričakuje tudi kakšnega donedavnega strankarskega kolega.

V zvezi s trenutnimi odnosi z SDS je dejal, da sam do stranke nima nobenih zamer, je pa dejstvo, da gre za povsem drugo stranko kot v času njegove vključitve vanjo. Namesto pomembnih gospodarskih in drugih tem so namreč v ospredju ideološke teme, pravi poslanec, ki še naprej zavrača zahtevo SDS za povrnitev 8000 evrov stroškov njegove volilne kampanje, prav tako ne namerava odstopiti z mesta poslanca. Ob tem je še dodal, da predčasnih volitev letos ne pričakuje.

Sta

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300