Svet delavcev Luke Koper vlado obtožil laži
Politika
Tipografija

Svet delavcev Luke Koper je vlado danes obtožil laži. Pridobili so namreč mnenje ministrstva za infrastrukturo, v katerem to predlaga, da se vprašanje odnosov med državo in Luko Koper kot koncesionarjem za območje koprskega pristanišča ureja v okviru prenove koncesijske pogodbe, omenja pa tudi možnost vzpostavitve pristaniške uprave.

V svetu delavcev so zapisali, da so v vednost prejeli petkovo elektronsko sporočilo državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje upravi in nadzornikom Slovenskega državnega holdinga.

V tem je ta programu razvoja koprskega pristanišča 2016-2020, ki ga je v četrtek potrdila vlada, priložil tudi dodatno pojasnilo ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča glede odnosov med državo in Luko, ko gre za koncesijo za območje pristanišča

Svet delavcev je prepričan, da je iz teh dodatnih pojasnil jasno razvidno, da je Gašperšič zavajal javnost, ko je trdil, da vlada ne razmišlja o ustanovitvi pristaniške uprave in o odpiranju koncesijske pogodbe ter o podeljevanju delov pristanišča drugemu koncesionarju.

V dokumentu minister predlaga, da se problematike temeljnih vidikov koncesijskega odnosa med državo kot koncedentom in Luko Koper kot koncesionarjem ne razrešuje v okviru sprejema omenjenega razvojnega programa pristanišča, temveč skozi prenovo koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe. Prenovo po Gašperšičevih navedbah iz tega dokumenta na ministrstvu že dalj časa pripravljajo in jo nameravajo v kratkem poslati v medresorsko usklajevanje.

Drugi del, ki je razburil svet delavcev, pa je, ko minister govori o problematiki neamortiziranih vlaganj Luke na območju pristanišča. Zaradi obsežnih investicij v prihodnjih letih, posebej tistih po letu 2020, bi namreč zaradi tega lahko prišlo do proračunskih posledic za državo ob izteku pogodbe leta 2043. Ta neamortizirani del bi morala Luki izplačati ali pa bi jih vračunala v stroške koncesionarja za naslednje obdobje. A to zadnje bi po Gašperšičevih opozorilih negativno vplivalo na ekonomičnost nove koncesije.

To vprašanje je po navedbah ministra iz dokumenta možno razrešiti le s spremembo koncesijske pogodbe, tako da bi za nove investicije podelili nove koncesije gradnje ob že obstoječi koncesiji storitev, vendar je pri tem zaradi enotnega vodenja pristanišča treba zagotoviti še posebnega upravljavca pristanišča.

Svet delavcev v luči teh "neizpodbitnih dokazov, da je vlada že dalj časa pripravljala spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča," ocenjuje, da je nadaljevanje spontanega upora zaposlenih povsem razumljivo.

Svet delavcev, ki je sicer prevzel vlogo posrednika med zaposlenimi in vlado, predsednika vlade Mira Cerarja zato poziva, naj pride v Koper in zaposlenim iskreno in enkrat za vselej pojasni, kakšne načrte ima vlada s pristaniščem. "V nasprotnem primeru bo ta vlada nosila celotno odgovornost za nastalo situacijo in posledice," so opozorili.

Sta

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300