Hrvaška vlada je padla!
Politika
Tipografija

Hrvaški sabor je danes z veliko večino izglasoval nezaupnico predsedniku vlade Tihomirju Oreškoviću. Po večurni razpravi o nezaupnici, ki so jo vložile stranke vladne koalicije, je za nezaupnico glasovalo 125 od 137 navzočih poslancev. Proti jih je glasovalo 15, dva sta bila vzdržana. Z Oreškovićem bo morala oditi tudi desnosredinska vlada.

To je prvič v hrvaški zgodovini, da je sabor razrešil premierja in hkrati vlado.

Vladna Domoljubna koalicija, ki je januarja predlagala Oreškovića za premierja in prejšnji teden sprožila postopek glasovanja o njegovi nezaupnici, namerava pridobiti najmanj 76 poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine in podporo svojega novega kandidata za mandatarja Zdravka Marića, ki je minister za finance v vladi, ki bo od danes opravljala tehnične posle.

Opozicija na čelu s SDP pa pričakuje, da bo njej uspela zbrati podporo najmanj 76 poslancev za razpustitev sabora, ker si želijo čimprejšnjih predčasnih parlamentarnih volitev. Posebno zahtevo za razpustitev sabora so vložili tudi poslanci dosedanje parlamentarne večine Mosta neodvisnih list, pa tudi edini poslanec opozicijskega Živega zida.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da si tudi skoraj 70 odstotkov vprašanih na Hrvaškem želi predčasnih parlamentarnih volitev.

Orešković je po razrešitvi stopil pred novinarje in dejal, da so po padcu vlade rešitev predčasne parlamentarne volitve, ki jih večina državljanov tudi pričakuje.

Povedal je, da bodo nadaljevali delo kot tehnična vlada ter da bodo zaradi spremenjenih okoliščin vladno sejo, ki je bila napovedana za petek, preložili na ponedeljek ali torek.

Obžaloval je, ker vlada ni uspešno končala mandata, ker ima Hrvaška veliko potencialov. Znova je poudaril, da ni imel podpore prvega podpredsednika vlade Tomislava Karamarka, ki je s položaja v vladi odstopil v sredo.

Ponovil je tudi, da ni želel popustiti pritiskom pri imenovanju prvega moža varnostno-obveščevalne službe (SOA) ter da se je Daniel Markić, ki sta ga predlagala s predsednico države Kolindo Grabar-Kitarović, pokazal kot dobra izbira.

Dodal je, da sta z drugim podpredsednikom vlade Božom Petrovim dobro sodelovala od začetka ter da so se potem pojavile ocene, da je bližji Mostu kot HDZ. Kot je dejal, je morda tudi v tem bil eden ključnih problemov v vladi.

Izognil se je neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali bo nadaljeval politično kariero. Povedal je, da bo konec tedna preživel z družino ter da bo o vsem razmislil.

Hrvaška ustava določa, da po razrešitvi premierja in hkrati vlade začne teči 30-dnevni rok za poskus oblikovanja nove parlamentarne večine, ki bo podprla novega mandatarja in potrdila morebitnega novega premierja in vlado.

Iz urada predsednice države so danes sporočili, da bo predsednica že v petek začela posvetovanja o novi vladi s predstavniki parlamentarnih strank in manjšin.

V primeru neuspeha oblikovanja nove parlamentarne večine bo predsednica države razpustila sabor in razpisala predčasne volitve.

Ustava tudi določa, da je sabor mogoče razpustiti, če to podpre najmanj polovica poslancev.

Predsednik sabora Željko Reiner zaenkrat ni želel na dnevni red sabora uvrstiti zahteve za razpustitev sabora. Temu se ne bo mogel izogniti, če bo dobil podpise več kot 76 poslancev.

Najbolj brano

Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje živali do treh let zapora Nova zakonodaja o ravnanju z živalmi: za mučenje...
Torek, 07 Junij 2016 10:00
Februarja so na pobudo društva Ustavimo pasje borbe v Združeni levici pripravili predlog novele kaze...

Preberite več...

Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa križem rok Ptuj: Mesto propada, podgane se redijo, oblast pa...
Petek, 24 Junij 2016 20:30
Junijska redna seja ptujskega mestnega sveta je bila daljša kot običajno: trajala je dobre tri ure, ...

Preberite več...

Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja Sveta Trojica: Zavrnili so vrhunskega motokrosista Tima Gajserja...
Torek, 13 Avgust 2019 23:40
Osek v občini Sveta Trojica je bil nekoč znan po motokros progi, na kateri so se odvijale tako držav...

Preberite več...

Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo nosile občine in starši Maske v šolah: Ministrstvo predpisalo, stroške pa bodo...
Torek, 25 Avgust 2020 07:14
S prvim septembrom bodo učilnice ponovno napolnili šolarji, seveda ob upoštevanju priporočil Naciona...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300