Šokantna zgodba vojne in delitve: Sarajevo.Safari.
Kultura
Tipografija

V dokumentarnem film Ptujčana, režiserja in scenarista Mirana Zupaniča, Sarajevo. Safari. gre za šokantno zgodbo iz obdobja obleganega Sarajeva 1992–1995, prikrito zgodbo o safariju na ljudi, ki so si ga Ptujčani in drugi zainteresirani lahko ogledali 10. novembra. „S pričevanji, ki jih vsebuje film, zlasti pa še dve oseb, ki sta bili v osebnem stiku s tem pojavom, smo odstrli zaveso. Vsak dan srečujem ljudi, ki mi pripovedujejo, da so za safari že slišali. Le redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg vojske Republike Srbske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva,“ je povedal Miran Zupanič po projekciji filma, ki je do zadnjega kotička zapolnila dvorano Mestnega kina Ptuj.

Pri lovu na naključne civiliste naj bi bili udeleženi Američani, Angleži, Rusi in tudi Italijani. Še pred premiero filma so se pojavili negativni odzivi iz nekaterih krogov Republike Srbske, ki so film označili za laž in žalitev Republike Srbske in njene vojske. Tožilstvo BIH naj bi začelo tudi preiskavo navedb iz dokumentarnega filma, ki je nastal pod okriljem slovenske produkcijske hiše Arsmedia v koprodukciji z AL Jazzero Balkana. „Fizično mi ne grozijo. Preko medijev pa sem izvedel, da je župan vzhodnega Sarajeva (Republika Srbska) vložil ovadbo proti meni, ker da s filmom širimo mednacionalno sovraštvo. Jaz tega v filmu ne vidim. Vsak ima pravico vložiti ovadbo. Osebno sem, kar se tega tiče, miren. Mislim, da film nikogar ne izpostavlja osebno, težko bo najti, nam pripisati namen vzbujanja kakršnega koli sovraštva. Nasprotno, gre za film, ki želi pokazati, kam sovraštvo ali sovražnosti vodijo, da v veliko zlo. Prej gre za poziv k miru kot pa k nekemu takšnemu ali drugačnemu cilju,“ odgovarja Miran Zupanič na podano ovadbo o širjenju mednacionalnega sovraštva.

Ko je režiser in scenarist filma, delno tudi snemalec Miran Zupanič ob Božu Zadravcu in Maksimiljanu Sušniku izvedel za ta pojav, je bil šokiran tako, kot so ob gledanju dokumentarnega filma šokirani gledalci. V začetku niti ni mogel verjeti, da se je to v resnici dogajalo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300