Ljutomer: Znani nagrajenci Grossmannovega festivala
Kultura
Tipografija

Na zadnji dan 12. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina so podelili nagrade. Hudega mačka za najboljši celovečerec je prejel mehiški film Scherzo Diabolico Adriana Garcie Bogliana. Žirija je ocenila, da gre za napeto in dobro odigrano dramo o grozi vsakdanjega življenja, ki se spremeni v triler, poln preobratov in črnega humorja.

Posebno omembo v tej kategoriji si je prislužil avstrijski film Napad irhastih zombijev Dominika Hartla. V zdaj že dodobra prenasičenem žanru zombi komedije film ponudi obilico izvirnih in duhovitih trenutkov, s svojo tematiko in izvedbo pa je tudi zelo v duhu festivala, meni žirija.

Nagrado hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec je prejel film Odpadki druge generacije - po stopinjah nekega punka slovenske režiserke Dunje Danial.

Nagrado slakov hudi maček, ki jo podeljujejo za najboljši kratki film, je prejelo avstralsko Izginotje Willieja Binghama Matta Richardsa.

Nagrado melies d'argent za najboljši evropski fantastični kratki film je prejel luksemburški film Zobki Pascala Thiebauxa in Gila Pinheira.

Hudega mačka za najboljše vino je prejel ranfol vinske kleti Kos, so sporočili organizatorji festivala.

Častni gost letošnjega festivala, ki mu je bila posvečena tudi retrospektiva in je prejel nagrado za življenjsko delo častni hudi maček, je bil Jan Harlan, dolgoletni producent enega najbolj priznanih režiserjev v zgodovini filma Stanleyja Kubricka.

Letošnji festival je v Ljutomeru potekal med 12. in 16. julijem. Na festivalu so med drugim pripravili prvi mednarodni simpozij o regionalnih koprodukcijah žanrskih filmov in okroglo mizo Magična desetka žanrskega filma v Sloveniji, na kateri so govorili o dostopnosti žanrskega filma v Sloveniji, ter bogat glasbeni program. Na zadnji dan je potekala tudi tradicionalna fotogenična povorka živih mrtvecev, nekakšen zaščitni znak festivala.

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300