Trnovska vas, Sveti Andraž: Odprtje šest kilometrov dolge kolesarske poti
Gospodarstvo
Tipografija

Na novem kolesarskem mostu čez Pesnico, ki teče zraven tistega za motorni promet, je potekala slovesnost ob odprtju kolesarske povezave Trnovska vas–Drbetinci.

Reka je namreč naravna meja med občinama Trnovska vas in Sveti Andraž, zato je most tudi simbolična povezava med njima. Odprtja so se z obeh strani udeležili številni občani, mnogi so tja prikolesarili, kot se za takšno priložnost tudi spodobi.

Polmilijonski samoudeležbi

Omenjena kolesarka spada v sklop izgradnje kolesarskih povezav na območju ORP Slovenske gorice, ki povezuje pet občin: Lenart, Sveto Trojico, Cerkvenjak, Sveti Andraž in Trnovsko vas. Trasa Trnovska vas–Drbetinci, ki so jo začeli graditi leta 2021, dokončana pa je bila letos spomladi, je dolga slabih šest kilometrov, od tega 3,6 kilometra v andraški in 2,2 v trnovski občini. Čeprav ne gre za velike razdalje, pa je bila gradnja, izvajalec je bilo Cestno podjetje Ptuj, vse prej kot enostavna in poceni. V Svetem Andražu so imeli težave zaradi plazovitega območja in so morali zgraditi kar pol kilometra opornih zidov, na trnovski strani pa so morali poskrbeti za pet mostov. Skupaj je kolesarka stala 2,4 milijona evrov, od katerih so večino poravnali iz državne in evropske blagajne, občini pa sta iz lastnih proračunov zagotovili vsaka po približno pol milijona evrov, kar je bil glede na majhnost občin velikanski zalogaj.

Marko Koprivc, državni sekretar na ministrstvu za kohezijo, je na odprtju dejal, da imajo za trajnostno mobilnost v prihodnji finančni perspektivi rezerviranih 40 milijonov evrov, kar je andraška županja Darja Vudler Berlak sicer pozdravila, a v upanju, da se ne bodo uresničile napovedi, ki so zaokrožile v javnosti, češ da bo denar za te namene na voljo le za mestne, ne pa tudi za manjše občine. »Ne gre pozabiti, da daje EU denar zlasti za manj razvite, zato ne bi bilo prav, da ga potem porabijo le veliki in razviti,« je dejala.

Navezava na Lenart, ker na Ptuj ni šlo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300