V Tovarni olja Gea letos ne bodo delili dobička
Gospodarstvo
Tipografija

Delničarji Tovarne olja Gea so na petkovi skupščini, na kateri je bilo prisotnega 28 odstotkov kapitala, odločili, da 2,2 milijona evrov bilančnega dobička prenesejo v uporabo za naslednja leta. Ob tem so se seznanili z letnimi poročili za leto 2015 ter soglasno izglasovali razrešnico nadzornemu svetu in upravi družbe pod vodstvom Igorja Hustića.

Skupščine so se udeležili le predstavniki Adriatic Slovenice, KD Group in KD Kapital, ki so za revizorja družbe v letošnjem poslovnem letu potrdili revizijsko hišo Audit & Co iz Murske Sobote.

Ob tem so upravo bistriškega podjetja za naslednja tri leta pooblastili, da lahko v imenu in za račun družbe kupi do največ deset odstotkov lastnih delnic, kar skupaj z delnicami, ki jih že ima, predstavlja 125.496 delnic.

Uprava sicer delnic ne sme pridobivati izključno z namenom trgovanja, pač pa za zamenjavo za lastniške deleže v drugih družbah v okviru izvajanja strategije prevzemov oziroma za morebitno prodajo strateškemu partnerju. Če ugotovi, da delnic ne potrebuje več, jih lahko v soglasju z nadzornim svetom tudi proda, je še razvidno iz sklepov objavljenih na spletni strani Ljubljanske borze.

Tovarna olja Gea iz Slovenske Bistrice je lani zabeležila dobrih 25,5 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma šest odstotkov manj kot leto prej. Podjetje je leto sklenilo s 100.000 evri izgube iz poslovanja, kljub temu pa je pod črto ustvarilo 36.000 evrov čistega dobička, kar je sicer le 15 odstotkov čistega dobička iz leta 2014.

Razmere na prodajnih trgih so bile za Geo podobne kot leto prej, nepredvidljive in zaznamovane s pomanjkanjem likvidnosti. Družba se je na vseh trgih soočala z zmanjšanim obsegom potrošnje in s spremenjeno strukturo nakupnih navad, saj potrošniki pri nakupih prehajajo na cenejše blagovne znamke.

Največji upad je podjetje beležilo na področju oskrbe gostinstva in turizma, prihodki na domačem trgu pa so lani v primerjavi z letom prej nižji za štiri odstotke. Na tujih trgih, kjer so prodali petino svojih proizvodov, so prihodke znižali za 15 odstotkov. Kljub temu so tam presegli načrtovano prodajo, zlasti v Srbiji in na Kosovu.

STA

 

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300