»Pri traktorjih ne zaostajamo, pri namakanju pa«
Gospodarstvo
Tipografija

Strojni krožki so bili nekdaj ustanovljeni zaradi med sosedske pomoči, danes se zdi, da služijo druženju in izmenjavi informacij, je dejal predsednik Strojnega krožka Dravsko Polje Milan Unuk. In informacije so bile v ospredju tudi na nedavni, 29. skupščini krožka, ko so člani izpostavili nujo po namakanju dravskih polj, k besedi pa povabili tudi kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Milan Unuk je prvotno spomnil na mukotrpno izvedbo komasacij, ki pa so se skozi leta izkazale za pravilno odločitev. »Enako zajeten izziv kot komasacije so namakalni sistemi. Kdo bo delal na tem projektu, besed hvale ne bo slišal, kvečjemu grajo. Ko pa bo minil določen čas, pa bodo rekli, hvala bogu, da je vztrajal, enako je bilo pri komasacijah.« Dodal je še: »Kmetje se morajo najprej dogovoriti in odločiti za namakanje, nato pa od Sklada kmetijskih zemljišč pričakujemo vodenje projekta, od kmetijskega ministrstva pa denar.« Ministrica Irena Šinko je poudarila, da je temelj vsakega namakalnega sistema interes kmetov. »Določiti morate območje, kjer lahko pridobite 67 % zemljišč za namakanje, če tega ne morete zbrati, se nima pomena o namakanju niti pogovarjati. Če pa se odločite in bo trdna volja, potem ne bo težava premagati tudi drugih ovir, karkoli vas bo zanimalo, vprašajte.« Prav tako je zavrnila strah kmetovalcev, da bi ob morebitnem birokratskem trudu na koncu zmanjkalo denarja za sofinanciranje namakalnih sistemov. »Če smo se odločili, da bomo financirali namakanje, potem se bomo potrudili, da bomo to tudi financirali,« sta zagotovila tako ministrica kot sekretar Darij Krajčič..

»Če ne bo interesa, potem ne bo namakanja«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300