Bomo po propadli Adrii Airways dobili novega nacionalnega prevoznika?
Gospodarstvo
Tipografija

Fraport, ki upravlja letališče Ljubljana, za letos napoveduje 1,2 milijona potnikov. 17 letalskih prevoznikov naj bi čez poletje obdržalo lete na 19 destinacijah in še povečalo njihovo frekvenco, pridružila pa naj bi se jim tudi finski Finnair in grški Aegean, in to z leti v Helsinke oziroma Atene.

Povezav z ljubljanskega letališča je precej manj kot pred propadom domačega letalskega prevoznika Adria Airways in pred pandemijo covida-19; lani avgusta je bilo letov za 42 % manj kot v avgustu 2019. Trenutno v povprečju na dan vzleti 12 letal, ki pristanejo v Antaliji, Podgorici, Parizu, Oslu, Münchnu, Varšavi, Dubaju, Zürichu, Bruslju, Londonu, Frankfurtu, Carigradu, Nišu in Beogradu. In kaj na dejstvo, da se je Ljubljana znašla na dnu evropske lestvice po letališkem prometu, pravi poslovna direktorica upravljavca Babett Stapel?

Okrevanje šele leta 2026

»Prizadelo nas je več faktorjev hkrati: od pomanjkanja osebja, hitrega povečanja cen goriva, visoka inflacija in posledice vojne v Ukrajini. Zaradi vsega naštetega je okrevanje letalske industrije počasno. Računamo, da bomo na Letališču Ljubljana dosegli številke izpred pandemije šele leta 2026.«

Vlada se sicer trudi izboljšati slovensko povezljivost s svetom in zadnji dve leti že plačuje letalskim prevoznikom, da ohranijo lete v in iz Ljubljane. Prav tako nameravajo subvencionirati letališke pristojbine prevoznikom, ki bodo vzpostavili povezave, ki jih bo določila država. Na leto bo zagotovljenih 5,6 milijona evrov, a mora ta načrt prej odobriti še Evropska komisija. Zaenkrat še ni znano, katere linije bodo subvencionirane, šlo pa naj bi za destinacije, tako državni sekretar Matevž Frangež na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, s katerimi bodo lahko Slovenci  vsaj v drugem koraku, torej s prestopanjem, dosegli najpomembnejša svetovna letališča.

Najmanj zasedeno letališče med evropskimi prestolnicami

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300