Na severovzhodu Slovenije tudi letos letalska obramba pred točo
Gospodarstvo
Tipografija

Letalski center Maribor tudi letos s podporo lokalnih skupnosti in ministrstva za kmetijstvo, ki so skupaj zagotovili okoli 150.000 evrov, opravlja letalsko obrambo pred točo na območju 52 pretežno podravskih občin. Kot poudarja vodja projekta Darko Kralj, se nekatere med njimi spet izogibajo plačilu, čeprav so prav tako deležne zaščite pred točo.

"Pogoj, da se sploh začnemo pogajati z ministrstvom za državna sredstva, je zbrati vsaj polovico občin ali zagotoviti 82.000 evrov. Večina se jih je odzvala pozitivno, tako da smo tik pred zdajci uspeli zbrati 90.000 evrov, nekatere pa so plačilo zavrnile. Ostalih 56.000 evrov je primaknila država," je dejal Kralj.

Zbrana vsota je tako v primerjavi z lanskim letom celo malenkost višja, tudi po zaslugi dejstva, da se jim je letos vendarle pridružila občina Ormož, tudi sicer ena največjih kmetijskih in vinarskih občin v Sloveniji. Že pred leti je propadel tudi poskus, da bi obrambo pred točo z drugim letalom iz ptujskega letališča razširili še na Pomurje, saj so tamkajšnji župani kljub obljubam pred volitvami, pravi Kralj, po njih pozabili na dogovore.

"Ravno včeraj smo branili pred točo tamkajšnje območje, tudi območje še ene velike vinarske sosednje občine Ljutomer, ki ni podpisala pogodbe. Ne vemo zakaj, dejstvo pa je, da so vložena sredstva v primerjavi s škodo, ki bi lahko bila povzročena, zanemarljiva za občinske proračune," pravi vodja projekta obrambe pred točo v mariborskem letalskem centru.

Njihovi piloti so v letu 2015 z enim letalom naredili 15 akcij, letos so prvo izvedli v sredo popoldne in čeprav si želijo, da bi jih bilo potrebnih čim manj, je po besedah Kralja dejstvo, da se klima na območju Slovenije precej spreminja. Mariborski center sicer nima pogojev za nočno delo, saj bi za to potrebovali vsaj dvomotorno letalo z radarji, pa tudi dovoljenje za letenje po 20. uri.

Medtem ko se deset občin na poziv za podpis pogodb ni odzvalo, sta župana Svetega Jurija v Slovenskih goricah Peter Škrlec in Lovrenca na Pohorju Joško Manfreda prizadevanja letalskega centra na današnji novinarski konferenci odločno podprla. Ne razumeta namreč kolegov županov, ki jim je težko odšteti tako minimalna sredstva za zavarovanje premoženja svojih občanov.

Vodja kmetijske svetovalne službe na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor Simona Hauptman pa je opozorila, da je v Podravju okoli 15.000 kmetij oziroma 16.000 delovnih mest na področju kmetijstva, pri tem pa je mogoče na prste ene roke prešteti kmetije, ki imajo svoj pridelek zavarovan, saj so stroški zavarovanja za kmete previsoki.

"Vsi skupaj bi morali poiskati primerne rešitve, saj toča lahko v nekaj minutah naredi veliko gospodarsko škodo, vemo pa, da prav kmetijstvo v nadgradnji s turizmom priložnost razvoja regije in odpiranja novih delovnih mest za mlade," je dejala Hauptmanova, ki ji je Kralj odvrnil, da njen direktor letalski obrambi pred točo ni naklonjen, pač pa zagovarja predvsem postavljanje mrež, ki pa je namenjeno le zaščiti kmetijskih površin, ne pa tudi ostalega premoženja.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300