Štajerski tednik
© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tudi korenje z napačnimi merami je užitno


Vida Božičko
5. 2. 2019, 22.28
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zaradi nepravilnih mer korenja, čudnih oblik krompirja in drugih estetskih razlogov v smeteh konča veliko užitnega sadja in zelenjave. V Sloveniji iz teh razlogov v odpadu konča kar tretjina vsega pridelka. Nekateri trgovci so v luči zmanjševanja odpadne hrane v tem našli poslovno priložnost in tako pod geslom Naravno drugačni podajajo zelenjavo slovenskih kmetov.

1549387780_korenje.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

V Združenih državah Amerike zaradi videza vsako leto zavržejo 60 milijonov ton sadja in zelenjave v vrednosti 160 milijard ameriških dolarjev, v Evropi v smeteh zaradi tega konča 50 milijonov ton še užitnega pridelka, v Sloveniji pa zraste kar tretjina vsega.

Ker to sadje in zelenjava ne izpolnjujeta standardov, čeprav so plodovi enako kakovostni in okusni kot preostali, so nekateri trgovci v tem videli priložnost. »Že v tradicionalni kuhinji so manjši krompir porabili za praženega, nedeljske juhe ni bilo brez krivega korenja z vrta, ki so ga najmlajši pojedli, še preden je bila juha kuhana, zeljno glavo nepravilne oblike so dodali solati, iz krive hrenove korenine so naredili omako, veliko črno redkev pa so uporabili v solatah,« je povedal direktor marketinga v Tušu Andraž Tuš. Trgovci se namreč zavedajo, da je za kupce vse pomembneje naravno in domače, ravno to pa je konkurenčna prednost teh izdelkov, ki se predstavljajo kot tisti, ki so zrasli v slovenski zemlji in jo zato zaznamujejo geografske značilnosti v naravnih pogojih.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

cloud

Trenutno

11 °C

Oblačno

sobota, 10. 5

Delno oblačno

7 / 18 °C cloud-sun

nedelja, 11. 5

Delno oblačno

6 / 20 °C cloud-sun

ponedeljek, 12. 5

Deževno

9 / 17 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


Logo LAS - Evropa investira v podeželje Triglav

© 2025 Radio-Tednik Ptuj, d.o.o.

Vse pravice pridržane.