Podjetniki vladi: Plače so preveč obdavčene!
Gospodarstvo
Tipografija

Malo gospodarstvo je danes predstavnike vlade seznanilo s svojimi težavami, med katerimi izstopajo birokratske ovire in pomanjkanje ustrezno usposobljenih kadrov. Plače so preveč obdavčene, so predstavniki malega gospodarstva opozarjali v razpravi. Vlado so pozvali k pripravi davčne reforme, ki bo sledila cilju razbremenitve plač in cenejšemu nagrajevanju, vendar brez dodatnega obremenjevanja podjetij z davki. "Zniža naj se stroške dela, da bomo imeli bolj zadovoljne zaposlene in bodo več trošili," je bilo slišati v razpravi.

"Malo gospodarstvo zahteva zakonske spremembe po britanskem modelu: ni novega predpisa, če dodatno obremenjuje gospodarstvo," je povzel predsednik GZS Marjan Mačkošek. Na GZS zahteve malega gospodarstva podpirajo. "V zadnjih letih je bilo v Sloveniji preveč besed in premalo dejanj," je dejal Mačkošek.

Poleg odločne davčne reforme so predstavniki nove generacije podjetnikov za današnji dogodek oblikovali še 11 zahtev, ki so jih strnili v tri ključna področja: boljše javne storitve, boljše poslovno okolje in boljše izobraževanje za malo gospodarstvo. Cerar je obljubil, da bo vlada prisluhnila vsem, a pri njihovem uresničevanju je treba upoštevati potrebe družbe kot celote.

Dostop do financiranja že drugo leto zapored ni med glavnimi ovirami pri poslovanju slovenskega malega gospodarstva. Ključne ovire, na katere opozarjajo zdaj, so birokratske ovire in pomanjkanje ustrezno usposobljenih kadrov.

Prvi sklop zahtev tako vsebuje predloge za izboljšanje javnih storitev. To bi lahko dosegli z digitalizacijo javne uprave, z ukinitvijo javnih ustanov, ki predstavljajo nelojalno konkurenco malemu gospodarstvu, z odpravo uravnilovke v javnem sektorju ter s pregledno podporo strateškemu povezovanju že dokazano uspešnih malih podjetij z razvojnimi sredstvi.

Slovenski izobraževalni sistem bi moral v večji meri upoštevati potrebe malega gospodarstva kot doslej. Prednostno naj se podpira programe, ki so ključni za gospodarski razvoj države, poveča naj se tudi obseg praktičnega usposabljanja kadrov v času šolanja in razmisli o akcijskem načrtu za deficitarne poklice, predlagajo. Želijo si tudi več praktičnega pouka v času šolanja ter resno razmisli o ponovni uvedbi vajeništva.

Poslovno okolje pa bi po tem predlogu lahko poleg z davčno reformo izboljšali z bolj stabilnim pravnim sistemom, preventivnim delovanjem inšpekcijskih organov namesto s kaznovalnim ter z večjo podporo izvozno usmerjenim podjetjem.

"Zahtevamo digitalizacijo javne uprave po estonskem modelu in od javnega šolstva zahtevamo nove programe, ki so nujni za gospodarstvo, le tako bo več mladih imelo službe," je povzel Mačkošek.

"Seveda gremo v davčno reformo," je na vrhu malega gospodarstva, ki ga je v Ljubljani pripravila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), dejal Cerar. "Ne bo še takšna, kot jo pričakujete v celoti, bo pa prinesla korak naprej in na tej podlagi bomo potem lahko naredili naslednjega, morda drugo, tretje leto," je dodal.

Sta

Fotografija je simbolična

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300