Lena Marion: „Že v fazi načrtovanja je treba poiskati rešitve za ohranitev dreves“
Družba
Tipografija

Na Ptuju je že nekaj časa vroče, ne samo zaradi temperatur, ampak tudi zaradi načrtovane sečnje dreves pri ptujski tržnici, ki rastejo na tem prostoru že več kot 60 let. Mesto, ki si prizadeva, da bi bilo med najbolj urejenimi v Sloveniji, naj bi ta drevesa žrtvovalo (neuradno naj bi padla štiri drevesa, tri bi se ohranila) za obsežno prenovo tržnice.

Občani temu nasprotujejo, zato je nastala civilna iniciativa, ki si prizadeva za njihovo ohranitev. V mednarodnih tekmovanjih o urejenosti okolja so mednarodni ocenjevalci mesto večkrat opozorili na njegovo pomanjkljivo skrb za mestna drevesa oz. nasade. Tudi 2002 in 2012 so ocenjevalci, ki sodelujejo v projektu Entente Florale, mesto ponovno napotili k izdelavi katastra dreves in ga tudi opozorili na to, da na drevesa ni dovoljeno ničesar obešati, niti zabijati, kar je v našem okolju ne tako redka praksa. Zato je mesto v letu 2012 izgubilo srebrno priznanje iz leta 2002, dodaten razlog pa je bil še to, ker še ni vzpostavilo katastra dreves in uredilo strokovne oskrbe le-teh.

V pogovoru z Leno Marion, vodjo največjega arborističnega oddelka v Sloveniji, ki se že 19 let vsak dan ukvarja z mestnimi drevesi, smo skušali pridobiti strokovni pogled na dileme, ki se porajajo ob sečnji mestnih dreves, njihovem vzdrževanju oz. obrezovanju. „Dobro bi bilo, da bi imele občine za vse površine, ki so predmet prenove, že ob idejni zasnovi izdelan tudi arboristični načrt ter v skladu z njim in stanjem dreves načrt nadomestna zasaditve,“ poudarja in dodaja, da bi mesta pri odločanju o usodi in negi dreves vsekakor morala upoštevati arboristično stroko in imeti za to usposobljene izvajalce in arboristični nadzor.

Naša mesta naj bi bila čim bolj zelena in imela tudi čim več vodnih površin, a žal to upoštevajo le v redkih okoljih. Še več, številna drevesa, tudi zdrava, se morajo umikati sodobnemu razvoju, kjer ni prostora za tovrstno skrb. Kaj lahko kot strokovnjakinja za arboristiko poveste o tem?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300