Friški kvintet s prvo avtorsko skladbo Divji ples
Družba
Tipografija

Friški kvintet, prihaja iz okolice Ptuja, je eden najmlajših kvintetov, če že ne najmlajši na slovenski narodno-zabavni sceni. Pred enim letom so se povezali preko sorodstvenih in prijateljskih vezi, prvič pa so se javnosti predstavili 28. januarja letos na občnem zboru hajdoških gasilcev. 

Mladi kvintet sestavlja šest članov, idejo za ime je dala družina trobentača Matica Majcna. Friški zato, ker že samo ime predstavlja neko novo in svežo zasedbo, sporoča, da so zasedba, ki glasbo ustvarja z vročimi in hitrimi ritmi, predvsem za mlade, hkrati pa poskuša biti čim bolj unikatna in svojevrstna. Nastopajo po celi Sloveniji, največ pa na Štajerskem. Narodno-zabavna glasba ima v srcih vseh članov prav posebno mesto: z njo so odraščali, z njo želijo živeti.

Pevka v Friškem kvintetu je Nuša Zelenjak, prihaja iz Starš, študentka predšolske vzgoje. V prostem času obiskuje solo petje in igra flavto. Klarinetist in vokalist je Žak Petrič Grajfoner, ki prihaja iz Korene. Študira na Glasbeni akademiji v Gradcu, v prostem času se ukvarja s komponiranjem glasbe in z igranjem različnih instrumentov. Matic Majcen, talentirani multiinstrumentalist, večino prostega časa namenja glasbi, je trobentač, doma v Savcih. Obiskuje glasbeno akademijo v Ljubljani. V Spuhlji je doma harmonikar Lan Gojkovič, najmlajši član Friškega kvinteta, obiskuje pa Srednjo elektro in računalniško šolo na Ptuj, ukvarja se tudi z ribolovom in s programiranjem. V Hajdošah je doma Aljaž Lenart, ki študira na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. V prostem času je gasilec, pevec v pevskem zboru, rad lovi tudi ribe. Iz Maribora pa prihaja baritonist in basist Vid Gojkovič. Študira arhitekturo, ukvarja se z glasbo in športom.

Friški v večini nastopajo z Avsenikovimi skladbami, na repertoarju pa imajo tudi druge skladbe domačih in tujih ansamblov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300