Smiljan Benkovič: Katera vina izbrati za praznični čas
Kako izbiramo vina za praznični čas in kaj mora biti obvezno od vin na praznično obloženi mizi? O tem smo se pogovarjali s Smiljanom Benkovičem, ki zadnjih enajst let poučuje strežbo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

„Izbrati vina za praznični čas ni tako težko, če upoštevamo nekaj nasvetov. Izbrali jih bomo glede na to, kaj bomo jedli in glede na osebni okus. Penina je vedno dobra za začetek praznovanja, saj je osvežujoča, elegantna in vesela. Lahko izberemo klasično šampanjsko ali penino po charmat metodi. Sam največkrat izberem kar slovenska peneča vina, ki se vedno bolj postavljajo ob bok šampanjcem. Dobro se bodo podala k prigrizkom, predjedem in sladicam. Bela vina se bolje ujemajo z lažjimi in svežimi jedmi, rdeča pa bolj z bogatimi in mesnatimi jedmi. Vina rose pa s svojo svežino in aromatiko lahko zaokrožijo še tako zahtevno jed, ki je v tem prazničnem času na mizi. Pojedino lahko spremenite v degustacijo. Če namreč želite popestriti svojo praznično mizo, lahko ponudite več različnih vin, ki se bodo ujemala z različnimi jedmi. Tako boste lahko primerjali in uživali v raznolikosti okusov in arom. Lahko se držite ene države, regije ali sorte, ali pa se odpravite na vinsko potovanje po svetu. Pomembno je le, da upoštevate vrstni red postrežbe vin: najprej bela, nato rdeča, najprej lažja, nato težja, najprej suha, nato sladka in seveda na začetku slajša in potem starejša vina. Če imate radi vina z višjimi kislinami, bi izbral vinorodni deželi Podravje in Posavje, k jedem, ki so značilne za mediteransko kuhinjo, bi izbral primorska vina. Ne pozabite pa, da je pomembno tudi, v kakšnih kozarcih postrežete vino. Kozarci morajo biti čisti, prozorni in dovolj veliki, da omogočajo vrtinčenje in vonjanje vina. Vsaka sorta ima svoj idealen kozarec, ki poudari njene prednosti. Zavedam se, da doma nimamo ravno kozarcev, ki bi bili primerni za vsako sorto vina. Izbrano vino bomo torej natočili v univerzalne kozarce in prav tako lahko uživali v njegovi senzoriki. Pravilo pa je, da bela vina potrebujejo manjše in ožje kozarce, rdeča večje in širše. Penina pa se najbolje pije iz kozarcev za penino, ki so visoki in ozki. Zelo pomembna je tudi temperatura vina, ki vpliva na njegovo zaznavo na nosu in jeziku. Prehladno vino bo izgubilo svoje arome in okuse, pretoplo vino pa bo postalo alkoholno in težko. Idealna temperatura za bela vina je med 8 in 12 stopinjami, za rdeča vina med 14 in 18 stopinjami Celzija. Preden steklenico odpremo, jo očistimo s krpo, da ostranimo morebitni prah in drugo nečistočo na njej, ki nastane med polnjenjem, prevozom ali na polici.“
Praznična miza je običajno bogato obložena, ponuja širok izbor jedi. Kako pa je z vini, je potreben tudi širok izbor ali lahko vsa jedila spremlja le eno vino oz. penina?
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se