Večna ptujska problematika javnih sanitarij in uriniranje vse povprek
Družba
Tipografija

Kljub številnim pozivom naj se pod gradom, enem najbolj obljudenih parkirišč v mestu, uredijo primerne sanitarije, realizacije ni v planu.

 Težave, povezane s pomanjkanjem javnih stranišč, pa se na nekaterih lokacijah v zadnjem času pojavljajo tudi zaradi avtodomov, na točkah, ki sploh niso namenjene kampiranju – na Ranci, parkirišču Ob Dravi ... Turisti pogosto potrebo opravijo kar na zelenici. Z malimi koraki bi lahko naredili velike spremembe, tako za domačine kot turiste, od katerih bi ob izboljšavah in razvoju ponudbe lahko nedvomno zaslužili precej več.

Leta 2020 smo na ptujski mestni tržnici dobili urejeno javno stranišče, dve leti kasneje še na avtobusnem postajališču. Lepe sanitarije so prav tako na parkirišču Zadružni trg, od lani naprej tudi v parku Ljudski vrt. Potrebne bi bile še na nekaterih lokacijah, ki so bile izpostavljene velikokrat, a do realizacije nikakor ne pride. Med drugim sta to mestni park in parkirišče pod gradom.
Na Ranci bi od turistov lahko kaj zaslužili

V objektu na Ranci je MO Ptuj uredila sanitarije, ki za goste lokala in sprehajalce zadostujejo. Stanovalci pa opažajo, da je tam vedno več avtodomov. Svetnica Sergeja Puppis Freebairn je opozorila, da se ustavijo turisti z avtodomi, ki nemalokrat prespijo: "Nekateri imajo urejene sanitarije, predvsem starejši avtodomi pa žal ne, zaradi česar ljudje opravljajo potrebo kar v neposredni bližini avtodoma v travi, ob odbojkarskem igrišču. Predlagam, da se na Ranci postavi tabla, da je prepovedano kampiranje in parkiranje avtodomov čez noč, s poletjem pa uvedejo tudi redni kontrolni pregledi redarjev. Pred glavno sezono je mogoče videti avtodome pred Ranco, v glavni sezoni pa tudi pred Kinološkim društvom in na koncu Ribiške poti, ob Rogoznici celo kdaj kdo postavi šotor. Glede na to, da imamo v mestu urejen kamp, jih je treba preusmeriti tja ali ustrezno urediti parkirišče za avtodome."

Zakaj ne bi uredili novih kampov?

To je delna rešitev navedenih težav, vsekakor bi v smislu razvoja turizma vsaj na navedenih dveh lokacijah, torej na Ranci in Ob Dravi, lahko več storili za ureditev primernih kampov. Kampiranje postaja čedalje bolj priljubljeno, interes med turisti več kot očitno obstaja, to dokazuje statistika, kamp v ptujskih Termah je pravilom v sezoni poln. Dženana Kmetec

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300