Komentiramo: Aroganca brez primere
Družba
Tipografija

Medtem ko so bili pred meseci glavna živalska tema pogovorov medvedi, je fokus javnosti zadnje dni na mnogo manjših živalicah – nutrijah. Ti prijazni in ljubki glodavci so tujerodne in invazivne živali, ki so se z leti pri nas, zlasti ob Ljubljanici in na Ljubljanskem barju, močno namnožile.

Postale so moteče, saj spodkopavajo rečno nabrežje in izpodrivajo avtohtone vrste, tako rastlinske kot živalske. Njihovo število naj bi se v zadnjih desetih letih podvojilo ali celo potrojilo, zato njihove populacije naj ne bi bilo več mogoče omejiti in je kmetijsko ministrstvo poseglo po rigoroznejšem ukrepu – odlovu oziroma odstrelu s pomočjo živolovk. Kar je na noge dvignilo zaščitnike živali; sprožili so akcijo proti pobijanju nutrij in s peticijo doslej zbrali že skoraj 21.000 podpisov.

Ne glede na to, ali je nutrije treba iztrebiti iz slovenskega prostora ali njihovo število uravnavati na kakšen prijaznejši način, na primer s sterilizacijo oziroma kastracijo, kot predlagajo nekateri, ostaja dejstvo, da te veliki podgani podobne kosmatinke k nam niso prišle same, ampak so kolateralna škoda sodobne potrošniške mrzlice, torej je za njihovo naselitev kriv človek. Nutrije so namreč sprva množično gojili na farmah za »pelce«, ko pa je zanimanje za krzno začelo upadati, so farme zaprli, živali iz ujetništva izpustili na svobodo, kjer so sčasoma postale nadloga, ki se je je treba zdaj na vsak način rešiti.

Čeprav je že povsem izumrl in se nato v naše kraje oziroma vode znova vrnil, pa je bober po drugi strani avtohtona in zavarovana živalska vrsta. A so tudi vanj vse pogosteje naperjene nezadovoljne puščice, saj obje poljščine, če so preblizu vodotokov, z gradnjo jezov povzroča poplave, spodkopava brežine in gradi večmetrske kanale. Kmetje se pritožujejo, zaradi nastale škode so upravičeni tudi do državne odškodnine.

Slovenski gozdovi so v preteklosti ostali skoraj brez medvedov in volkov, nato pa smo z načrtno naselitvijo in zaščito novih primerkov dosegli, da so jih znova polni. A glej ga zlomka, stvar je očitno tudi tu ušla izpod nadzora, saj se nismo naučili živeti z njima v tako imenovanem obvladljivem sobivanju. Čeprav imajo medvedi na voljo vse manj prostora zaradi širjenja naselij in prometa, očitno doslej ni bilo posebnega interesa po strateškem uravnavanju njihovega števila; zdaj jim imamo namreč toliko, da jih z odredbo množično streljamo. A jih obenem še zmeraj tudi načrtno hranimo, in to za trofeje in prodajo mesa, pravijo zagovorniki živali, prepričani, da ne gre za odstrel v imenu koristi za okolje, pač pa zaradi osebnih interesov in dobička. Po drugi strani postaja tudi volk vse bolj moteč, saj kot plenilec napada živino, zlasti drobnico, zato so vse glasnejše zahteve po ukrepanju, tako s strani rejcev drobnice, pa čeprav nimajo ustrezno zaščitenih pašnikov, kot prebivalcev, ki jih je volka strah, saj niso vajeni njegove prisotnosti v svoji okolici.

Brez temeljitega premisleka in načrtovanega uravnavanja populacij ter previdnosti pri tujerodnih vrstah se še naprej igramo bogove in se vrtimo v krogu zadovoljevanja nekih hipnih interesov: žival iztrebimo, ponovno naselimo, ko se pretirano namnoži, pa se je hočemo spet znebiti. Aroganca brez primere. Nam bo šel kmalu na živce tudi ris, katerega število je slednjič z veliko truda le začelo naraščati?

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300