Izbran je Naj dobrotnik leta 2022
Družba
Tipografija

»Vau, saj ne vem, kaj naj rečem?! Sem presenečen, ganjen! Zahvaljujem se za tako veliko priznanje in izražam zadovoljstvo, ker izid glasovanja akcije Dobrotnik leta 2022 kaže, da naši horjulčki – vse zavetiške živali – in mi, ki z vsem srcem skrbimo zanje, uživamo ogromno podporo ljudi. Zdaj pa moram malo vdihniti in dojeti, kaj se je zgodilo. Res lepo, res! Hvala vsem, ki so glasovali zame in podprli Zavetišče Horjul,«je povedal Jurij Juhant, dobitnik naslova "Dobrotnik leta 2022" Slovenije.

Bralci časopisov Naša žena, Dolenjski list, Štajerski tednik, Celjski tednik, Naš čas, Primorske novice, Novice Svet24 in Vestnik so izbrali sedem plemenitih posameznikov, ki s svojo dobrosrčnostjo premikajo meje. Na dogodku v Narodni galeriji so v sredo zvečer izbrali tistega, ki mu po mnenju bralcev pripada naziv »dobrotnik leta 2022«.

Med sedmimi finalisti z največ zbranimi glasovi je bil tudi Marjan Skok iz Žetal, ki se je slavnostnega dogodka udeležil s celotno svojo ekipo.

 Letos smo se izbora prvič lotili nekoliko drugače in k sodelovanju povabili tudi bralke in bralce časopisov Dolenjski list, Štajerski tednik, Celjski tednik, Naš čas, Primorske novice, Novice Svet24 in Vestnik, prireditev pa še vedno ostaja v rokah najstarejše slovenske ženske revije Naša žena.

Skupaj smo izbrali 49 tistih, ki so si s svojo dobrodelnostjo zaslužili omembo v zgoraj navedenih medijih. Po regijskem glasovanju so bralci na nacionalno glasovanje poslali 7 tistih, ki so jih s svojo dobrosrčnostjo najbolj ganili.

 Na dogodku v Narodni galeriji v Ljubljani pa smo v sredo zvečer razglasili tistega, ki je po izboru bralcev postal »dobrotnik leta 2022«. Letos je ta naziv pripadel Juriju Juhantu, ki že deset let skupaj z ženo skrbi za Zavetišče Horjul, kjer je vsak dan v letu predan skoraj sto bitjem, ki nimajo svojega doma ali pa so v zavetišču pristale iz drugih razlogov. Njegov očiten čut za živali je nalezljiv, zato ga ljudje tako radi spremljajo na družbenih omrežjih, kjer redno objavlja utrinke svojega vsakdana, med katerimi izstopajo filmčki o neverjetni vezi med njim in varovanci zavetišča. Jurij Juhant je postal tudi »dobrotnik leta 2022 osrednjeslovenske regije«. Kipec mu je podelil gospod Simon Maljevac, minister na Ministrstvu za solidarno prihodnost, častni pokrovitelj prireditve, ki je povedal takole:

»Vemo, da svet brutalnega kapitalizma in potrošništva za vsako ceno, ki nas vztrajno sili vsaksebi, v svoji naravi ni dom ljudske dobrote. Najpremožnejši namreč postajajo vse bogatejši – in to za ceno rastočih statistik revščine. Večini ni lahko. Zato je toliko bolj pomembno, da o teh svetlih zvezdah naše družbe – torej o dobroti in dobrotnikih – spregovorimo čim glasneje, čim večkrat in jih vztrajno potiskamo v jedro družbe.  Da nas opomnijo, da se da. Da navkljub vsem izzivom zmoremo biti ljudje.  Da je dobrota OK. Da je solidarnost OK. Da je skupnost OK.«

Urednica revije Naša žena Maja Pristovnik mu je podelila šopek podjetja Sanjski šopek, gospod Rok Cankar, direktor pekarstva v podjetju Žito pa bon za 100 kg kruha, ki ga gospod Juhant lahko podari dobrodelni organizaciji po svojem izboru.

Da je svet veliko lepši, če je poln nasmejanih in dobrosrčnih ljudi, je prisotne opomnil voditelj prireditve Miha Deželak, tudi sam velik dobrodelnik, izbrane kandidate pa je predstavil Simon Rosc. Ti so prejeli šopek in broško – ptico iz Ajdne. Za glasbene točke sta poskrbela glasbenika Rok

 Lunaček in Sara Sluga, zmagovalka tekmovanja Otroci pojejo, prisotni pa so se po končani prireditvi razvajali z Žitovim kruhom ob okusni hrani Vivo cateringa, podjetje PPD pa je poskrbelo za slasten aperitiv Aperol Spritz.

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300