Dragi devetošolci – bi morebiti dodajali kakovost življenju?
Družba
Tipografija

Ljudje smo zares posebna bitja. Že Hipokrat je dejal, da obstaja en sam tok, eno samo dihanje, vse obstaja v sožitju. In prav vsi ljudje imamo nekaj, zaradi česar smo podobni drugim. Če ne prej, takrat, ko zbolimo, in če imamo srečo, ostarimo.

Na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota izobražujemo tri smeri, ki dodajajo kakovost življenju.

 Tehnik zdravstvene nege/tehnica zdravstvene nege se za izvajanje svojega poklica izobražuje štiri leta. Usposobljen/a je za vrsto strokovnih del, ki pa se razlikujejo glede na to, na katerem področju zdravstvene nege se oseba zaposli. Pomoč bolnikom pri izvajanju osnovnih življenjskih aktivnosti je prioritetna naloga, med poklicne naloge pa sodijo tudi načrtovanje, izvajanje, nadziranje in vrednotenje zdravstvene nege.

 Bolničar negovalec se v tej smeri izobražuje tri leta. Njegova naloga je nudenje pomoči stanovalcem in oskrbovancem v socialnovarstvenih zavodih.

Zakaj bi se odločili za opravljanje poklica v zdravstveni negi ali na področju gerontologije?

 

Če ste po značaju takšni, da želite pomagati nemočnim ljudem. Bolnika namreč spoznate v najbolj ranljivem obdobju njegovega življenja, zato ga je treba obravnavati z vsem potrebnim spoštovanjem. Bolnik se lahko v tem obdobju sooča s frustracijami, ki jih pogosto prenese prav na zaposlene, zato je potrebna velika mera empatije.

»Vsako jutro veš, da se boš danes dotaknil življenja nekega bitja, ali pa se bo življenje nekoga dotaknilo tebe. Biti dovolj močan, da toleriraš vsa dejanja in besede, hkrati pa dovolj mehak, da razumeš vsakogar, ni preprosto,« so misli dijakov četrtih letnikov. Tudi iz tega razloga si delo v zdravstveni negi zasluži spoštovanje in podporo.

 

Kozmetične tehnice/tehnike, izobraževanje poteka štiri leta, odlikujejo osebnostne kvalitete ter predanost stroki in etiki ter želja po izpopolnjevanju tako strokovno kot osebno.

 Po zaključku šolanja znajo strokovno negovati obraz in telo ter opravljajo kozmetične storitve na področju manikire, pedikure, masaže in ličenja. S pomočjo znanja in strokovnosti ustvarjajo v kozmetičnih in lepotilnih salonih ter centrih dobrega počutja, pa tudi kot svetovalci v drogerijah in parfumerijah, sodelujejo z zdravniki v dermatoloških ambulantah in ambulantah za plastično kirurgijo, usposobljeni so za delo v specializiranih pedikerskih salonih ali v savnah in kopelih ali kot maskerji za oblikovanje fotografske, TV, filmske in gledališke maske.

Lahko se zaposlijo kot svetovalci za nakup negovalnih preparatov ali kot demonstratorji kozmetičnih preparatov, ki za izdelovalca prikazujejo in pojasnjujejo različne načine uporabe in tehnike dela s temi preparati.

Vabimo vas na informativna dneva:

  • v petek, 17. 2. 2023, ob 9. in 15. uri
  • v soboto, 18. 2. 2023, ob 9. uri.
aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300