Ekološka kmetija Ajda je kmetija, ki je prerasla termina ekološka in kmetija. V ospredju namreč ni pridelava hrane zgolj na ekološki način. Ajdovci – to sta Bernarda in Peter Cafuta ter njuni otroci – namreč dojemajo hrano, pridelano na biodinamični način, kot najboljšo podporo fizičnemu telesu, skupaj s podpornimi dejavnostmi na kmetiji pa zraven telesa nahranijo še duha in dušo.
Kmetijstvo sta zakonca Cafuta prepletla z duhovnostjo, ki oblikuje tudi njuno življenjsko pot, njun cilj pa ni popolna samooskrba, pač pa povezovanje z drugimi kmetijami, nabiralci, naravnimi terapevti, izobraževalnimi organizacijami, ki zasledujejo holistično, trajnostno in miroljubno delovanje. Ajda s svojo ponudbo tako človeka nagovarja skozi različna področja: zeleni turizem, izobraževanje, biodinamiko, kulinariko, naravne terapije, osebno rast, duhovnost. Vse povezuje, vse prepleta.
S prihodom na košček zemlje v Zgornji Pristavi, kjer stoji 140 let stara domačija, je družina odkrila svoj pravi dom. Bernarda Gregorec Cafuta je odprla dvoriščna vrata na kmetijo, odprla prostor v Ajdino kuhinjo, ki je namenjena predelavi ter pristavila vodo za čaj. Odprla je omarico in posušena zelišča so pozdravila s police.
Preberite več v Štajerskem Tedniku