Praznični paketi za najrevnejše: »To pomeni, da nekdo še ve zame …«
Družba
Tipografija

Tomaževska občina je tudi letos polepšala praznične dni tistim, ki sicer živijo zelo skromno. S prazničnimi paketi v vrednosti okoli 50 evrov s prehranskimi artikli (od riža, sladkorja, soli, testenin, praznične salame itd.) so razveselili 18 družin ali posameznikov. »To pomeni, da nekdo še ve zame. Res lepo, da so se spomnili name. Veste, hudo je biti sam … Mama mi je umrla pred dvema mesecema. Osamljenost bo postala vse večji problem. Saj se družim ljudmi, ampak ni več enako,« nam je zaupal eden izmed obdarovancev, 62-letni Viktor Bratuša iz Koračic.

Skromni možakar se trudi po svojih najboljših močeh. Čeravno se težko prebija, ne stoka. Vedno je bil vajen delati in skromno živeti. »Kako se preživljam? Tak bolj … Imam dve kravi, kar ni ravno veliko … Ampak tako sem navajen. Prej je sicer bilo malo več prihodkov, ker je še mama kaj dobila in je nekako šlo. Sedaj bo malo težje, a bo že … Vem delati …,« je dejal.

Tudi z 200 evri in dvema kravicama nekako gre ...

Viktor prejema 200 evrov invalidske pokojnine. Boleha za astmo: »Bil sem zaposlen na Ptuju kot ključavničar, kar je bilo slabo za pljuča. Težko diham, ves čas mi primanjkuje zraka. Doktorica mi vsakič reče, zakaj imam še kravi … Ko pridem k njej na pregled, bi radi, da bi šel kar v bolnišnico … Bolj me skrbi zdravje kot to, kako bom preživel,« je odločen Viktor. Kot je povedal, še vedno dela. Obdeluje zemljo, redi kravi, zase tudi prašiča. »Eh, kaj bom lačen. Moraš poskrbeti zase. Če živiš skromno, paziš na vsak evro, potem gre. Morja še nikoli nisem videl, pa ga niti ne bom. Nikoli ne bom jamral, čeprav mi prav lepo ravno ne gre …,« zamahne z roko. Poleg tega v vaški zbiralnici pri gasilskem domu za ptujsko mlekarno zbira mleko: »Nekoč se je zbralo veliko mleka. Sedaj prinesejo samo štirje. Menda bo konec z mlekarstvom … Mladim je bolje, da si najdejo dobro službo z dobro plačo …,« še na glas razmišlja. Do zadnjega je skrbel tudi za mamo, ki je bila zadnjih pet let na postelji, kar je občudovanja vredno.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300