„Dan, ko se vinogradnik in trta ponovno zaljubita“
Družba
Tipografija

Na posestvu Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo na Grajenščaku je že tradicionalno dan po vincekovem potekala Vincekova rez. Člani Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice so jo izvedli v sodelovanju s Šolskim centrom Ptuj, omenjeno šolo, ptujskim KGZ in Planinskim društvom Ptuj. Praktični prikaz rezi vinske trte je vodil Matej Rebernišek.

Za blagoslov pa je poskrbel župnik Jože Škofič. Tudi letošnjo rez je spremljal Vincekov pohod med slovenskogoriškimi vinogradi in bližnjimi gozdovi. Zvesti tradiciji so oba dogodka kljub koronavirusu izpeljali, ker, kot je poudaril predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Andrej Rebernišek, narava je tista, ki zdravi vse, tudi nas in našo dušo. Udeležence Vincekovega pohoda in rezi je pozdravila ravnateljica Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Darja Harb.

Vsi programi nekdanje Biotehniške šole Ptuj tudi v okviru združene šole ostajajo še naprej, tudi šolsko posestvo ostaja v takšnem obsegu kot doslej, je poudarila. Opustili so razmišljanje o tem, da bi vinograd za nekaj časa oddali v najem zaradi problemov s številom dijakov na kmetijskih programih. To ni samo problem Ptuja, s tem se srečujejo tudi v drugih šolah s temi programi. „Brez bojazni, ničesar ne bomo dali vstran. Ponosni smo na šolsko posestvo, na Grajenščak. Zelo bomo veseli vseh tistih, ki se bodo tudi letos odločili za nakup naših proizvodov. Grozdja iz našega vinograda tudi letos ne bomo predelali v vino. Podobno kot v preteklem letu ga bomo poskušali prodati. Še naprej pa se bomo trudili, da bi povečali interes mladih za vpis v kmetijske programe na naši šoli. Zavedamo se, da je predelava, pridelava hrane izrednega pomena za celotni družbeni razvoj. Prepričani smo, da nas bo lokalno okolje pri tem tudi podprlo,“ je še Darja Harb položila na srce vsem, ki lahko s svojim delovanjem in vplivom ustvarjajo pozitivno klimo za več vpisa v kmetijske programe.

Vincekova rez ohranja tradicijo in sporočilnost

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300