Kvačkarica Nataša Kozic Šic izdeluje ptujski grb
Družba
Tipografija

S kvačkanjem grbov vseh slovenskih občin se 211 kvačkaric in en kvačkar pod vodstvom Jadranke Smiljić, ki je zasnovala ta projekt, želijo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Priprave so v polnem teku. Do sedaj so se predstavljali predvsem ustvarjalci iz drugih področij ustvarjanja, kvačkanje pa je bilo bolj intimna dejavnost, ki so jo ženske počele doma in so bile med delom tiho, njihovi dragi pa zato srečni, se rade pošalijo. S pomočjo tega projekta pa bodo zagotovo stopile v ospredje tudi kvačkarice ter pokazale, da kvačkanje ni samo domena starejših, temveč tudi mlajših.

Sicer pa v zadnjem času tudi v Sloveniji nastajajo vedno nova društva, kjer starejši učijo mlajše ročnih spretnosti. Vse glasnejše so tudi pobude, da bi bila ročna dela znova kot predmet uvedena v osnovnih šolah, saj otroci izgubljajo motorične spretnosti. Tudi na ta način naj bi ročna dela kot unikatna znova dobila na veljavi, podobno kot vse drugo, kar je lokalno in nima značaja proizvodnje.

V projekt slovenskih kvačkaric se je vključila tudi Ptujčanka Nataša Kozic Šic, mama treh otrok, dveh deklet starih 18 in 16 let ter sina, starega 7 let. Kvačkala bo grb MO Ptuj. Na Ptuju, kamor jo je pripeljala ljubezen, živi že več kot deset let. Prej je živela v Rogaški Slatini, ki jo bo vedno spominjala na lepo otroštvo in njeno družino.

Po poklicu je ekonomska tehnica, ki pa je tudi poklicno pred novim izzivom. Trenutno se še izobražuje, odprla bo kozmetični salon. S kvačkanjem se je srečala že kot zelo mlada, tudi njena prababica in babica na Visu sta kvačkali. Tako da ima ročne spretnosti na nek način že v genih. Bolj pa se je kvačkanju posvetila v zadnjem obdobju. Tudi zanjo, kot za vse sodelujoče, je to prav poseben in velik izziv.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300