Gimnazija Ptuj: V gimnazijskem znanju je moč !
Družba
Tipografija

Gimnazija Ptuj bo 12. in 13. februarja virtualno gostila vedoželjne devetošolce. Letos so ti postavljeni pred še večji izziv, kot so bili njihovi predhodniki. Odločiti se morajo, katero šolo bodo v prihodnje obiskovali, ne da bi prestopili njen prag in v živo začutili šolski utrip. Gimnazija Ptuj, ki edina od ptujskih srednjih šol omogoča opravljanje splošne mature, se bo v petek in soboto, 12. in 13. februarja, predstavljala na daljavo.

Dobrodošli na naši spletni strani www.gimptuj.si ali na portalu www.informativni-dnevi.si, na katerem se bomo srečali na virtualnem informativnem dnevu.

Znamo tudi na daljavo

Za nami je šolsko leto, v katerem smo se soočili s številnimi izzivi; pouk na daljavo je začel teči dobesedno čez noč. Spopasti smo se morali z vprašanjem, kako dijakom na daljavo predati ne samo znanje, ampak jim biti v oporo med številnimi stiskami, v katerih so se znašli zaradi novih okoliščin. Odzivi kažejo, da nam je to dobro uspelo. Septembra 2020 smo pouk začeli z željo, da bi se lahko učili v neposrednem stiku – dijaki od profesorjev in tudi nasprotno. A pouk na daljavo je znova postal stalnica. Z izkušnjami preteklega leta nam sedaj uspeva še bolje.

Ustvarjalnost in vedoželjnost v koronskih časih

Monotonijo jesensko-zimskih mesecev smo skušali preseči ne samo s kakovostnim poukom, torej uravnoteženostjo med video konferencami in drugimi oblikami dela, ampak tudi z obogatitvenimi dejavnostmi, ki so tekle na daljavo. V začetku decembra se nismo odpeljali v SNG Maribor, kot smo načrtovali, ampak smo kar od doma uživali v njihovi baletni predstavi, znova smo zaznamovali dan človekovih pravic in vzneseno občudovali ustvarjalnost umetniškega oddelka v virtualni galeriji. V predprazničnih dneh smo pripravili proslavo ob državnem prazniku, ki je pobožala dušo in nas, čeprav smo bili vsak na svojem domu, povezala v gimnazijsko družino. Januarja smo se udeležili Nefiksovega kariernega dneva na temo Prihodnost je v povezovanju. To je projekt, ki mlade spodbuja, da razmišljajo o svoji karieri in zaposlitvi. Sodelovali smo tudi v Tednu pisanja z roko in se ob petkih lotevali matematičnih izzivov na 3. matematičnem vikendu Gimnazije Ptuj. Čeprav nas je virus oropal druženja, smo torej našli veliko načinov, da smo usvajali znanje, bili ustvarjalni in #gimdružabni.

Mednarodno in projektno sodelovanje

ni zamrlo, le prilagodilo se je novim okoliščinam. Je neprecenljivo, sajprinaša medkulturne izkušnje, ki vplivajo na profesionalni razvoj učiteljev, globalno dimenzijo izobraževanja in njegovo kakovost.

Tudi v tem šolskem letu ostajamo del mednarodnega projekta Erasmus+ Evropa v gibanju, ki nas povezuje z Nemčijo, Litvo in Švedsko. Upamo, da bomo lahko vrstnike iz omenjenih evropskih držav kmalu gostili na Ptuju. Izmenjava je namreč izkušnja, ki je ne more nadomestiti noben učbenik ali še tako sodobno učno sredstvo. Septembra 2020 se je začel tudi nov Erasmusov projekt No man is an island (Nihče ni otok), partnerski šoli naše gimnazije sta iz Italije in Latvije.

Znanje učiteljev in učencev krepijo še projekti UNESCA, SAFER, Popestrimo šolo, Jeziki štejejo, Franček in drugi.

Interesne dejavnosti na Gimnaziji Ptuj

Gimnazijsko življenje bogatijo številne interesne dejavnosti, namen katerih je krepiti močna področja in odkrivati morda še neznana. Dobrodošli v angleškem gledališču ANGLES, pevskem zboru, orkestru, gimnazijskih bendih, knjižničnem klubu, umetnostnozgodovinskem krožku ali Unescovem klubu, likovnem in astronomskem krožku, osvojite bralno značko pri tujih jezikih ali pa nemško jezikovno diplomo DSD in francosko DELF. Morda pa se pridružite raziskovalni dejavnosti, robotiki, učenju kitajščine …

Tekmovanja in priznanja ter uspehi na natečajih

V preteklem šolskem letu in tudi tem so tekmovanja in natečaji potekali v omejenem oziroma prilagojenem okviru, zato dosežene rezultate težko primerjamo s tistimi iz preteklih let, ko smo na primer v šolskem letu 2018/2019 dosegli kar 19 zlatih in 19 srebrnih priznanj ter velik uspeh na različnih natečajih in pri raziskovalnih nalogah.

A tudi v šolskem letu 2019/2020 nismo bili od muh. Zlato priznanje na tekmovanju za Cankarjevo priznanje sta dosegli Vida Glatz in Manja Dokl, v razvedrilni matematiki Luka Hodnik in Gašper Vrtačnik, v logiki pa Luka Hodnik, Bono Bezjak in Gašper Vrtačnik. Za odlično znanje o sladkorni bolezni sta bili z zlatim priznanjem nagrajeni Manja Dokl in Vida Glatz, pri nemščini pa Špela Kukovec in Sara Rosalia Gutschi. Bogato bero 11 zlatih priznanj je dopolnilo še 19 srebrnih ter zlato regijsko priznanje za raziskovalno nalogo Alje Rozman in Mateje Golc.

Splošni, športni ali umetniški?

V kateri oddelek se torej vpisati? Ob splošnih in že uveljavljenem športnem – v katerem so se v zadnjih 20 letih kalili številni zelo uspešni športniki gimnazijci – boste lahko devetošolci tudi v prihodnjem šolskem letu svoj umetniški dar izpopolnjevali na likovni smeri ali smeri gledališče in film. V vseh oddelkih pa boste izobraževanje zaključili z maturo.

Splošna matura – zrelo v (študijski) svet

Gimnazija je edina srednja šola na Ptuju, ki po uspešno zaključenem 4. letniku omogoča, da dijaki opravljajo splošno maturo. Ta odpira vrata vseh univerzitetnih in visokošolskih programov, omogoča torej študij v Sloveniji in tujini. Ptujski gimnazijci dosegajo na maturi visoke rezultate, primerljive s slovenskimi vrstniki.

Cilj, ki mu Gimnazija Ptuj sledi, pa ni le uspešno opravljena matura, ampak tudi, da dijaki razvijajo veselje do učenja, se naučijo načrtovati in sprejemati odločitve, da so pripravljeni na nove začetke in da znajo voditi svojo kariero. Predvsem pa, da so srečni ob doseganju ciljev, pa naj bodo ti majhni, večji ali največji.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300