Dijaški dom Ptuj: Kraj socialnega učenja z dobrimi pogoji za uspešen razvoj posameznikovih sposobnosti
Družba
Tipografija

Bivanje v dijaškem domu ima številne prednosti. Na Ptuju imajo dijaki v času srednješolskega izobraževanja možnost bivati v Dijaškem domu Ptuj.

Ravnatelj Ivam Hercog pojasni, da to prinaša številne prednosti:

-         odpade vsakodnevna vožnja z vlakom, avtobusom ali avtomobilom, kar pomeni večjo prometno varnost, neodvisnost od vremenskih razmer, bistveno manjše možnosti zahajanja v razne konfliktne situacije z vrstniki;

-         prihrani se veliko časa, ki ostane za učenje, prosti čas, hobije in interesne dejavnosti;

-         možnosti za ogled prireditev in obiskovanje treningov v klubih in društvih na Ptuju, lažje udejstvovanje v raznih šolskih aktivnostih;

-         druženje z vrstniki, socializacija, razvijanje samostojnosti in prevzemanje odgovornosti, kar je zelo pomembno v fazi odraščanja mladostnikov in česar sploh v obdobju epidemije in izoliranosti doma dijakom zelo primanjkuje.

Vzorno je sodelovanje s šolami, starši in ostalimi institucijami, ki pomagajo v procesu odraščanja in osamosvajanja. Dijaki in njihovi starši so zadovoljni z bivanjem in delom v domu. To se najbolj kaže v priporočilih, predvsem staršev domskih dijakov sorodnikom, prijateljem, sosedom.

''Dijaki bivajo v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah. Zasedenost ptujskega dijaškega doma se je zadnja leta ustalila pri 40 do 43 dijakov. Odvisna je tudi od izobraževalnih programov, ki jih ponujajo srednje šole ptujskega območja. Ker je dijakov manj, se vsakemu posvetimo individualno, jih dobro spoznamo, pomagamo pri različnih težavah, spremljamo dijakovo izobraževanje, ocene, njihovo prisotnost pri pouku. To se vsako leto odraža pri odličnem učnem uspehu. V preteklem šolskem letu je bil učni uspeh 100 %. V domu nudimo brezplačno učno pomoč pri različnih predmetih. Če se pokaže potreba po inštrukcijah pri specifičnih predmetih, se poišče tudi zunanja pomoč,'' pojasni ravnatelj Hercog.

Zagotovljeno je redno pranje posteljnine. Dom ima svojo kuhinjo z jedilnico, kjer je poskrbljeno za urejeno in zdravo prehrano. Bivanje v dijaškem domu torej pomeni mnogo več kot le zagotavljanje toplih obrokov in postelje. Domski dijaki radi obiskujejo športne termine v sosednji telovadnici OŠ dr. Ljudevita Pivka, večinoma so na programu igre z žogo (nogomet, odbojka). V domu je na razpolago manjši trim kabinet, ki je dobro obiskan, imajo tudi klubsko sobo z namiznim nogometom in mizo za namizni tenis. Mladi se družijo še v televizijski sobi, knjige si lahko izposojajo v manjši knjižnici.

Vse sobe so opremljene s kabelskim priključkom za internet, dom ima optično povezavo.

Tedensko igranje bowlinga z donacijo omogoča Bowling center Ptuj. Priljubljene so družabne igre, kjer si dijaki preko različnih iger popestrijo predvsem večere in se ob tem še bolje spoznavajo in socializirajo. Pri interesni dejavnosti oblikovanja nastajajo različni izdelki (voščilnice, slike, rute …).

V Dijaškem domu izvajajo delavnice s poudarkom predvsem na spoznavanju in učenju tehnik učenja, na področju socializacije mladostnika in dvigu samopodobe, na pomoči pri razvijanju osebnosti ter na preventivnem delovanju (nevarnosti alkohola, drog, kajenja, zdrava prehrana, varna spolnost). Dom sodeluje z ustanovami v lokalnem okolju: Zdravstveni dom, Center za socialno delo Spodnje Podravje, Center interesnih dejavnosti Ptuj, Policijska postaja Ptuj, Društvo Ars Vitae, Lekarna Toplek …

Hišni red je zasnovan tako, da je čas optimalno izkoriščen ter da ga je dovolj tako za šolske potrebe, za počitek, zabavo in prosti čas, kakor tudi za vodene in organizirane interesne dejavnosti ter razne delavnice. Dom je odprt od 18. ure v nedeljo do petka popoldan, ko dijaki odhajajo domov. Seveda se obratovalni čas doma prilagaja potrebam dijakov in šolskemu koledarju (npr. pisanje mature v soboto). V tem času so v domu vedno prisotni zaposleni, ponoči dela nočni varnostnik, glavno vzgojno-izobraževalno delo z dijaki popoldan izvajata vzgojiteljici.

Če imajo starši v dijaškem domu več otrok, so upravičeni do subvencionirane oskrbnine. V tem primeru se plačuje oskrbnina za enega dijaka, preostalim plača oskrbnino država.

Dijakom, ki so dovolj oddaljeni od kraja šolanja, za bivanje v dijaškem domu pripada dodatek k štipendiji. Aktivno deluje Domski sklad, ki išče možnosti za pomoč socialno ogroženim posameznikom.

V domu upajo, da bo epidemiološka slika glede covida-19 v nadaljevanju 2021 dovolj ugodna za »klasičen« način izobraževanja v šolah in bivanja v domu s ciljem prijetnega in varnega počutja ter uspešnega zaključka šolskega leta 2020/21. Glede različnih modelov za organizacijo in izvajanje dejavnosti dijaških domov, ki jih pripravlja šolsko ministrstvo, je glede na manjšo zasedenost Dijaški dom Ptuj dobro pripravljen. Ostaja pa dejstvo, da se mladi kljub izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja virusa družijo in da potrebujejo socialni kontakt znotraj t. i. »domskega mehurčka«.

Dijaški dom Ptuj je kraj socialnega učenja in kraj z dobrimi pogoji za uspešen razvoj posameznikovih sposobnosti. Cilj je, da dijaki, ki se odločijo za bivanje v domu, uspešno končajo šolanje, so lepo vzgojeni ter postanejo samostojni in odgovorni. In to jim zelo dobro uspeva. Dijaki v domu zadovoljujejo svoje potrebe po pripadnosti, ljubezni, varnosti, sprejetosti, pomembnosti. Življenje v skupnosti krepi vrednote, kot so prijateljstvo, nenasilje, empatija, strpnost, družbena odgovornost, toleranca do drugačnih in drugače mislečih. Dijaki se v domu vključujejo v socialne interakcije z vrstniki, vzgojitelji, ostalimi zaposlenimi, gosti. Tako spoznavajo, osvajajo in ponotranjajo norme, pravila, moralne vrednote. Kompetence, ki jih s tem razvijajo, prispevajo h kasnejši socialni in poklicni uspešnosti.

Za vse informacije in dodatna pojasnila priporočajo, da jih pokličete. Z veseljem vam bodo postregli z vsemi odgovori in vam ustrezno svetovali.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

 

 

 

 

radioptuj300