Miša Pušenjak svetuje: Zastiranje tal, zakaj in s čim?
Družba
Tipografija

Letošnje poletje je muhasto kakor aprilsko vreme. Tudi pred nami je, vsaj po današnji napovedi, takšen teden. Začelo se bo zelo vroče, končalo pa zelo hladno. Rastline in zemlja se pred takim vremenom ne morejo skriti. Mi se oblečemo, zakaj ne bi vsaj malo poskusili zavarovati tudi zemlje in jo prekriti z zastirko.

Mnogi ne vedo, zakaj bi bilo zastiranje tal koristno. Vendar je veliko razlogov za to, ne samo, da bi gredice ohranili čiste, brez plevelov.

Poletne nevihte, veter, vročina uničujejo strukturo zemlje, zastrta tla so zavarovana pred tem.

Želeno je, da je zemlja sestavljena iz 50 % mineralnih delcev, od tega naj bi bilo za vrtnine vsaj 3 % in največ 6 % organske snovi. Vendar mora biti poleg mineralnih, trdnih delcev v mešanici na naši dlani tudi 25 % vode in 25 % zraka. Le v taki zemlji se bodo korenine naših rastlin dobro počutile, rastline pa bodo zdrave in odporne. Takšno sestavo zemlje zagotavljajo organski delci, ki majhne delce mineralov lepijo med seboj v obroče. Znotraj teh obročev tudi v zelo mokri zemlji ostane nekaj zraka, na njih pa se zelo dolgo v suhi zemlji držijo molekule hranil in predvsem vode. Vsaka hoja in obdelava mokre zemlje, pa tudi poletna globoka obdelava presuhe zemlje, te obroče polomi. Enako se zgodi, ko dež v poletnih nevihtah močno tolče po tleh, tudi po goli zemlji, ki je je na naših vrtovih veliko. Po nevihtah običajno spet sledi pripekanje sonca, ki potem še zabetonira našo zemljo. V takšnih tleh pa se korenine ne razraščajo, rastline ne dobijo toliko hranil, kolikor bi jih z dobro založene zemlje na naših vrtovih lahko, težave so hitro na vidiku. Če pa potem zemljo s tako porušeno strukturo še namoči dež, voda ne more dobro odtekati v globino. Včasih odteče po zbiti površini in s sabo odnese rodovitno plast, včasih pa kar stoji in tam seveda korenine rastlin propadejo.

Prva in poglavitna vloga zastirke je, da preprečuje takšno uničevanje, sesedanje zemlje. V poletnem času obdrži zemljo rahlo, nezbito in s tem v njej najboljše pogoje za rast in razvoj korenine naših rastlin.

Zakaj vse še je zastiranje tal koristno

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300