Zaustavili nelegalni uvoz oporečnih zamrznjenih rib
Črna kronika
Tipografija

FURS in UVHVVR v usklajeni akciji preprečili uvoz pošiljke dvakrat zamrznjenih ribjih filejev, ki bi lahko predstavljala možno tveganje za javno zdravje. Uslužbenci Finančne uprave (FURS) so v aprilu obvestili Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) o pošiljki 14.826 kilogramov zamrznjenih filejev osliča iz Argentine, ki naj bi bila neustrezna z zdravstvenega stališča.

Pri predhodnem preverjanju potrdila o ulovu, ki se izvaja v skladu z Uredbo EU 1005/2008, se je pojavil sum v ustreznost dokumentacije. Datum odpreme pošiljke, ki je bil naveden na  argentinskem potrdilu o ulovu, je bil glede na datum prihoda pošiljke v Luko Koper nesorazmerno dolg. Natančnejše preverjanje, v katero so se vključili tudi uslužbenci Mejne veterinarske službe, je pokazalo, da je bila pošiljka že v novembru 2015 kot neustrezna zavrnjena s strani hrvaških obmejnih organov. Pošiljka je bila namenjena hrvaškemu uvozniku, kontejner, v katerem je bila naložena, pa je bil med prevozom na hrvaško poškodovan, zaradi česar je prišlo do taljenja zamrznjenih ribjih filejev. Kontejner je bil še pred prihodom na Hrvaško zamenjan, vendar je pošiljka zaradi taljenja ter ponovnega zamrzovanja postala oporečna, kar je bil razlog, da so jo hrvaški mejni organi zavrnili.  Po zavrnitvi je bila pošiljka odpremljena nazaj v Argentino, kjer se je za isto pošiljko izdal nov veterinarski certifikat. Pošiljko je argentinski trgovec kasneje prodal kupcu v Sloveniji, pošiljka pa je bila ponovno preložena, tokrat že v tretji kontejner, s katerim je v aprilu 2016 prispela v Luko Koper.
 
Zaradi suma v ustreznost pošiljke zaradi neusklajene dokumentacije ter nesorazmerno dolgega časa od datuma odpreme pošiljke iz države ulova do prihod pošiljke v Luko Koper, so uslužbenci Finančne uprave opravili preverjanje ustreznosti in pristnosti predloženega potrdila o ulovu ter z mejno veterinarsko službo uskladili potek nadaljnjega preverjanja. Skupni fizični pregled blaga je potrdil sume, saj so bile na določenem številu kartonov jasno videne sledi ponovnega zamrzovanja, zaradi česar je UVHVVR v maju pošiljko uradno zavrnila. Zaradi tveganja v ponovni poizkus vnosa oporečnega blaga na ozemlje EU so bile o zavrnitvi prek ustreznih informacijskih sistemov na nivoju EU obveščene carinske in veterinarske službe ostalih članic EU.

Vir: UVHVVR

Fotografija je simbolična.

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300