Ob 200 let stari hiši postavili še klopotec
Družba
Tipografija

V vinorodnem naselju Repišče, kjer se zdi, da čas teče počasneje, stoji stara cimprana hiša, ki pripoveduje zgodbo preteklih generacij. Hiša, ki je danes v lasti zakoncev Bezjak, je stara že več kot 200 let in je postala pravi simbol ohranjanja dediščine in tradicije v tej skupnosti. Zakonca Bezjak se namreč vseskozi trudita ohranjati hišo v prvotni obliki.

Hišo so zgradili pred več kot dvema stoletjema, o tem priča letnica, ki se je ohranila na enem izmed vhodnih tramov. Zgrajena je iz lesa in blata. Pred desetletjem so na njej obnovili streho in naredili fasado. Že od nekdaj je bila namenjena zgolj občasnemu bivanju, npr.v njej se je zgolj prespalo, ko so opravljali košnjo, trgatev ali kakšna druga večja dela. Vsak kotiček ima svojo zgodbo in ta dom je preživel mnoge vzpone in padce skozi zgodovino. V hiši je ohranjena stara preša, katere kletka je zgrajena samo iz lesa in je štirikotne oblike, ne tako kot smo navajeni okrogle. V tej kletki ni kovinskih delov, tudi tla preše so bila lesena. Zaradi večnega sušenja lesa je bilo za trgatev preveč dela z zamakanjem, zato so pod prenovili.

Poleg ohranjanja hiše pa se Bezjakova trudita tudi za medsosedske odnose. Zato so skupaj z domačini iz Repišč postavili klopotec.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300