»Zadeti« vozniki povzročijo vse več prometnih nesreč
Črna kronika
Tipografija

Število voznikov pod vplivom nedovoljenih substanc se skokovito povečuje, pri čemer bolj ali manj nevarnih sredstev ni. Vsa negativno vplivajo na voznika, kot posebej kritično pa strokovnjaki ocenjujejo kombinacijo alkohola in različnih drog.

V Sloveniji je največ v uporabi marihuana, sledijo heroin in kokain ter nove vrste drog, ki pa jih je že težje zaznati v telesu voznika. Velik problem, tako opozarjajo strokovnjaki, so tudi zdravila, med katerimi je veliko protibolečinskih. Najpogosteje pa policija na cesti zazna kokain in kanabinoide. Psihoaktivne snovi v telesu se zadržujejo dlje časa, posebej v krvi, in to je merilo, ali je voznik pod vplivom substance ali ne.

Med posebno kritično populacijo voznikov, ki vozijo pod vplivom drog, so po mnenju AVP moški v starosti od 19 do 24 let. Na policiji sicer pravijo, da so letos odredili 275.055 alkotestov in 1.196 pregledov zaradi sumov vožnje pod vplivom drog, na leto pa v povprečju zabeležijo 11 tisoč pozitivnih alkotestov in 250 pozitivnih strokovnih pregledov na droge.

Zmanjšanje psihofizičnih sposobnosti po kajenju enega džointa je približno enako, kot je zmanjšanje naših vozniških sposobnosti pri koncentraciji 0,8 odstotka alkohola v krvi.

V Sloveniji se trend uporabe prepovedanih substanc za volanom žal povečuje, po podatkih policije so najpogostejši udeleženci v strokovnih pregledih na droge vozniki osebnih avtomobilov in vozniki enoslednih motornih vozil. Lani je bilo tako 87 prometnih nesreč, pri katerih je bil povzročitelj pod vplivom drog, pri čemer se je poškodovalo 79 udeležencev, 13 pa jih je izgubilo življenje.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300