Pozor: Na slovenskem trgu v zadnjih mesecih nove droge
Črna kronika
Tipografija

V Sloveniji so v zadnjih mesecih zaznali več novih psihoaktivnih snovi, ki imajo lahko za uporabnika številne škodljive stranske učinke, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Na Primorskem so zaznali povečan pojav uporabe ketamina, na Koroškem pa opažajo uporaba rastline datura. Na območju Maribora, Celja in Novega mesta pa so zaznali pojav sintetičnega kanabinoida MDMB-CHMICA, ki se prodaja v obliki rastlinske mešanice ali pastozne snovi črne barve.

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje so zaznali tudi pojav tabletk, ki se prodajajo kot ekstazi, vsebujejo pa nove psihoaktivne snovi. Letos so zaznali že nekaj takšnih tabletk ekstazija, ki so vsebovale sintetične katinone in kanabinoide, navajajo na NIJZ.

Ker uporabnik ne ve, kakšno snov dejansko zaužije ter kakšne učinke in stranske posledice lahko pričakuje, je lahko uporaba takšnih tabletk zelo tvegana, opozarjajo na NIJZ.

V zadnjem času so sicer zaznali pojav večjega števila različnih vrst tabletk ekstazija, med njimi tudi take z višjo vsebnostjo MDMA, kot so bili uporabniki vajeni v preteklosti. Kot primer navajajo, da se je na območju Nove Gorice pojavila ekstazi tabletka rdeče barve z logotipom porscheja, ki po poročanju uporabnikov povzroča hudo slabost in druge neželene učinke.

Uporaba ekstazi tabletk z višjo vsebnostjo MDMA za uporabnika pomeni večje tveganje za zaplete in predoziranje, tveganje pa se še poveča ob mešanju ekstazija z drugimi psihoaktivnimi snovmi in alkoholom, opozarjajo na NIJZ.

Na območju Maribora, Celja in Novega mesta pa so zaznali pojav sintetičnega kanabinoida MDMB-CHMICA, ki se prodaja v obliki rastlinske mešanice ali pastozne snovi črne barve. V nekaj primerih je bila ta snov primešana tobaku, navajajo na NIJZ. Ob tem izpostavljajo, da so v devetih članicah EU zabeležili 29 smrti in 42 zastrupitev, povezanih s to snovjo.

Uporabnikom tovrstnih snovi priporočajo previdnost in jih opominjajo, da imajo v več krajih po Sloveniji pri različnih nevladnih organizacijah na voljo anonimno testiranje novih psihoaktivnih snovi. Te točke so v Ljubljani (DrogArt in Stigma), Kranju (Labirint), Kopru (Svit), Novi Gorici (Šent), Celju (JZ Socio), Mariboru (Zdrava Pot in Infopeka) ter na Ptuju (ArsVitae), naštevajo na NIJZ.

Sta

Fotografije je simbolična

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300