Komisija potrdila mobing in spolno nadlegovanje na mariborski univerzi
Črna kronika
Tipografija

Posebna komisija, ki so jo na Univerzi v Mariboru ustanovili, da razišče domneve o neustreznem obnašanju nekaterih zaposlenih, je po današnjem poročanju časnikov Večer in Delo potrdila očitke Petre Ujčič o vulgarnem obnašanju, ustrahovanju in spolnem nadlegovanju, ki so leteli na Teodorja Lorenčiča. Slednji meni, da gre za "montiran proces".

Komisijo pod vodstvom profesorja fakultete za varnostne vede Branka Lobnikarja je rektor Igor Tičar ustanovil pred nekaj več kot tremi meseci, ko so v javnost prišle zaskrbljujoče ugotovitve iz ankete med zaposlenimi na rektoratu univerze in javni izpostavitvi dveh zaposlenih, ki sta pričala o neustreznem obnašanju nekaterih vodilnih na rektoratu, v prvi vrsti takratnega glavnega tajnika univerze po pooblastilu Lorenčiča.

Po poročanju Večera in Dela je komisija po preučitvi dokumentacije in zaslišanju prič potrdila obtožbe Ujčičeve zoper Lorenčiča, medtem ko postopka glede pritožbe drugega javno izpostavljenega zaposlenega Alena Vidonje še ni zaključila. "To je zame moralna zmaga, ki mi je nihče ne more vzeti," se je odzvala Ujčičeva.

Lorenčič, ki ga je rektor marca letos razrešil s položaja, je po zaenkrat še neuradnih ugotovitvah komisije kršil pravilnik o zagotavljanju varovanja dostojanstva delavcev univerze pri delu, konkretno člen, ki govori o nedopustnosti spolnega nadlegovanja na delovnem mestu.

So pa bila v štiričlanski komisiji deljena mnenja glede kazni, ki naj sledi. Članici komisije, Janja Hojnik s pravne fakultete in Marina Tavčar Krajnc kot predstavnica Visokošolskega sindikata Slovenije, sta menili, da je primerna kazen izredna odpoved delovnega razmerja. Moški del komisije, torej predsednik komisije Lobnikar in sedanji glavni tajnik univerze Mladen Kraljić, pa je bil za milejšo sankcijo - opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Na potezi je zdaj rektor Tičar, da odloči, kako naprej. Lorenčič je trenutno še vedno zaposlen na rektoratu, a na oddelku za odnose z javnostmi in promocijo, kjer je delal pred prevzemom položaja glavnega tajnika po pooblastilu rektorja.

Lorenčič z izsledki komisije še ni uradno seznanjen, ampak je o njenih izsledkih izvedel iz medijev. "Izjemno sem razočaran in pretresen nad izrekom komisije, ki se je odločila na podlagi širšega konstrukta oseb, ki razen medsebojnega dogovorjenega pričanja in spreminjanja svojih izjav niso predložile nobenih dokazov in so me s svojimi besedami preko infrastrukture komisije pribile na križ. Vse za to, da resnica nikoli ne bi bila znana in da se zamegli zloraba javnih sredstev," je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

Izpostavil je pričanje pred komisijo ene od zaposlenih na rektoratu Joanne Bertoncelj, ki naj bi spreminjala svoje izjave o dogajanju na sindikalnem izletu v Splitu. "Izjava Joanne Bertoncelj je bila podana izključno z namenom priskrbeti indično podporo izjave prijaviteljice, katere prijava je povsem brez dokazov," je poudaril.

Sta

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300